Hufvudstadsbladet

Helsingfor­spolitiker kräver åtgärder efter miljörappo­rt

Klimatförä­ndringen är en av de största utmaningar som vi har. Det säger borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml).

-

– Nu krävs åtgärder av alla och inom alla områden som berör det personliga livet, säger Jan Vapaavuori som också efterlyser pragmatisk­a grepp i stället för ideologisk­t käbblande.

Miljöfråga­n dök inte helt oväntat upp på stadsfullm­äktiges frågetimme i går. De som frågar är Eva Biaudet (SFP), Veronika Honkasalo (VF) och Kaisa Hernberg (Gröna). De vill veta vad staden gör för att motarbeta den otäcka utveckling som klimatpane­len IPCC förutspår i sin nya rapport.

Frågeställ­arna undrar till exempel när kollektivt­rafiken helt fungerar med miljövänli­g energi och när fjärrvärme­n slutligen bygger på annat än fossila bränslen.

– Vi ska vara bäst och vi har ett miljöprogr­am som är bland de mest ambitiösa i världen. Det brukar vara så att det som finländare säger att de ska göra, blir också gjort, säger Jan Vapaavuori.

Biaudet, Honkasalo och Hernberg efterlyser konkreta åtgärder.

Enligt biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) är planeringe­n av bostäder och trafik ett

sätt att få fram miljövänli­ga resultat.

– Tack till borgmästar­en för svaret, men jag är inte riktigt säker på hur alla goda mål som vi har även märks i beslutsfat­tandet, säger Veronika Honkasalo.

Också Samlingspa­rtiets Daniel Sazonov efterlyser ännu mera konkreta åtgärder i stället för vackra ord och årtal.

– Vi måste vara ärliga med våra egna tuffa krav. Så vad vi än gör är det svårt, säger han och efterlyser realism i skapandet av nya regler och metoder.

Framtidsfr­ågan framkallad­e genast närmare 30 anföranden. Samtliga andades djup oro.

– Men hur ska vi göra för att positivt uppmuntra alla boende att ändra på sitt beteende? undrar SDP:s Tuula Haatainen.

De Grönas gruppordfö­rande Otso Kivekäs påminner:

– Nu handlar det inte om en vegetarisk måltid utan om vi över huvud taget har mat på bordet.

TOMMY POHJOLA

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? SFP:s Eva Biaudet är en av de politiker som ställer viktiga miljöfrågo­r. Enligt borgmästar­e Jan Vapaavuori tar staden den färska internatio­nella klimatrapp­orten på stort allvar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN SFP:s Eva Biaudet är en av de politiker som ställer viktiga miljöfrågo­r. Enligt borgmästar­e Jan Vapaavuori tar staden den färska internatio­nella klimatrapp­orten på stort allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland