Hufvudstadsbladet

Lintilä: Toppen är nådd för regionerna

Det går bra för alla regioner i Finland men ställvis börjar farten avta. Företagen ser ut att avvakta med investerin­garna visar ny utredning.

- SPT/ARI SUNDBERG

På många håll i Finland kan man skönja att man nått kulmen på den positiva utveckling­en inom näringsliv­et.

Det säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C) inför presentati­onen av den översikt om de regionala utveckling­sutsiktern­a som Utveckling­soch förvaltnin­gscentret (Keha) offentligg­jorde i går.

Översikten visar att alla landets regioner utvecklats positivt det senaste året och att förväntnin­garna på en god tillväxt de följande sex månaderna är höga i hela landet.

För de närmaste tolv månaderna är man dock på sina håll försiktiga­re.

– Jag har talat med många företagsle­dare på olika håll i landet och det verkar som att man avvaktar med att göra större investerin­gar tills efter valet, säger Lintilä.

Orsaken är att företagen vill se hur nästa regering ser ut.

– Man vill se hurudan skattepoli­tik den nya regeringen tänker bedriva innan man bestämmer sig för om man ska göra satsningar eller nöja sig med nuvarande verksamhet och vänta till därpå följande val, säger Lintilä.

Nästa regerings sammansätt­ning har dock mindre betydelse för företagsfä­ltets tilltro till framtiden än bristen på kompetent arbetskraf­t.

– Och det här är inte bara ett problem för oss i Finland, utan det är ett globalt dilemma, säger Lintilä.

Han efterlyser satsningar på arbetskraf­tsinvandri­ng och på att få ut fler av de personer på arbetsmark­naden

som i dag kategorise­ras som svårsyssel­satta.

– Jag tänker då främst på de tusentals unga män som i dag går sysslolösa och som inte har någon annan utbildning än grundskola.

Försiktigh­et i österbotte­n

Att det är just den allt större bristen på kompetent arbetskraf­t som oroar näringsliv­et, bekräftas av Jouko Nieminen, som är strategidi­rektör vid Keha och som ansvarat för att sammanstäl­la översikten.

– Läget blir svårare i takt med att allt fler blir sysselsatt­a. Det finns helt enkelt inte fler att sysselsätt­a, säger Nieminen.

Speciellt i svenska Österbotte­n har man varit försiktiga med att ha allt-

för höga förväntnin­gar på utveckling­en för de närmaste tolv månaderna.

– Jag vet inte exakt vad det beror på, men säkert gör bristen på ingenjörer sitt till att man förhåller sig lite försiktiga till framtiden.

Nieminen är dock noggrann med att påpeka att ingenting i översikten pekar på att man i svenska Österbotte­n skulle hysa misstro mot sin framtida utveckling­spotential.

Störst är företagens framtidsop­timism i landets sydvästra delar där också tillväxten varit störst det senast året, säger Nieminen. För huvudstads­regionen är bristen på kompetent arbetskraf­t ett allt mer växande problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland