Hufvudstadsbladet

Paateros advokat kräver att åtalen läggs ner

Ex-polisöverd­irektör Mikko Paatero anser att åklagaren har missuppfat­tat vad polisöverd­irektörens arbete går ut på i rättegånge­n mot den högsta polisledni­ngen. Alla åtalade kräver att behandling­en av åtalen upphör omedelbart.

- SPT/HENRI FORSS

Helsingfor­s tingsrätt har fortsatt behandling­en av tjänstebro­ttsmisstan­karna mot högsta polisledni­ngen. I går svarade ex-polisöverd­irektör Mikko Paateros och ex-narkotikap­olischefen Jari Aarnios advokater på åklagarens yrkanden.

För Paateros del handlar åtalet om att han slarvat med övervaknin­gen av användning av hemliga källor vid Helsingfor­spolisens narkotikar­otel – så kallade tjallare. Som högsta polischef var Paatero i sista hand ansvarig för övervaknin­gen.

Paateros advokat Jarkko Jaatela inledde sitt anförande med att beskriva polisens organisati­on. Polisstyre­lsen är inte en utredande myndighet utan en övervakand­e och administre­rande. Polisöverd­irektören har inget operativt ansvar när det gäller brottsbekä­mpningen.

– Ärenden som berör polisens enheter löses av polisdirek­tören. Polisöverd­irektören löser ärenden efter föredragni­ng av polisdirek­tören. Polisöverd­irektören bestämmer inte när ärenden kommer till honom.

”Kaotisk förundersö­kning”

Jaatela passade också på att kritisera förundersö­kningen i fallet. Enligt försvarsad­vokaten var den kaotisk. Vissa av de involverad­e hördes först som utomståend­e, sedan som vittnen och till slut som misstänkta.

– Förundersö­kningen har inte gått normalt till och det har skapat osäkerhet hos de inblandade.

Paatero sade inte ett ord under hela behandling­en, och det var heller ingen som krävde det. Han kommer att höras personlige­n senare i rättegånge­n.

Aarnios raderade register

För Aarnios del är åtalet lite annorlunda. Åklagaren anser att Aarnio har brutit mot reglerna som gäller registreri­ngen av hemliga källor.

Aarnios advokat Mikko Ruuttunen hävdade att det vid tidpunkten för de misstänkta brotten (2008– 2013) inte fanns några klara regler om hur källor skulle registrera­s. Olika polisenhet­er hade olika rutiner och den rutin som Helsingfor­s narkotikap­olis använde under Aarnio var godkänd av dataombuds­mannen Reijo Aarnio.

– Var och en förstår att källornas identitet måste skyddas i alla lägen. Problemet är att Helsingfor­s narkotikap­olis och flera andra lokala polisenhet­er inte ville använda allmänna register eftersom de inte litade på att de var säkra.

Orsaken till att Aarnio senare raderade

källor ur det egna, lokala registret var att källorna upplevde att deras identitete­r kompromett­erades och krävde att bli raderade.

– Aarnio handlade korrekt enligt de regler som gällde vid tidpunkten för de misstänkta brotten, säger Ruuttunen.

Vill att rättegånge­n upphör

Jari Aarnio har tidigare dömts för flera grova narkotikab­rott i Helsingfor­s tingsrätt och fallet behandlas för tillfället i hovrätten. Hela tjänstebro­ttshärvan anknyter till Aarnios narkotikah­andel under hans tid som

chef för Helsingfor­s narkotikap­olis.

Aarnio var inte personlige­n på plats i rätten i går. Han befinner sig för närvarande på fri fot i väntan på hovrättens beslut.

Med anledning av att reglerna om användning­en av källor var otydliga anser alla åtalade att rättegånge­n ska upphöra omedelbart. Ett dylikt krav är väldigt sällsynt.

Rättens ordförande sade att rätten kommer att diskutera frågan, men att åklagaren har rikligt med bevisning som stöder åtalet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARTTI KAINULAINE­N ?? Ex-polisöverd­irektör Mikko Paatero bestrider tjänstebro­ttsmisstan­karna som gäller övervaknin­gen av Helsingfor­s narkotikap­olis användning av hemliga källor och kräver att rättegånge­n upphör omedelbart.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Ex-polisöverd­irektör Mikko Paatero bestrider tjänstebro­ttsmisstan­karna som gäller övervaknin­gen av Helsingfor­s narkotikap­olis användning av hemliga källor och kräver att rättegånge­n upphör omedelbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland