Hufvudstadsbladet

EU ser inga hinder för att sälja alkohol på distans

Folkhälsoa­spekten är inte ett godtagbart skäl att förbjuda distansför­säljning av alkohol. I stället föreslår EU-kommission­en utdelnings­ställen för alkoholdry­cker som köps från näthandeln.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Social- och hälsovårds­ministerie­t har utarbetat ett lagförslag som går ut på att förbjuda distansför­säljning av alkohol för produkter med en alkoholpro­cent som överskride­r 2,8 procent. Enligt EU-kommission­en betyder det att Alkos näthandel och utländska näthandlar­e behandlas orättvist. Redan nu är det möjligt att köpa drycker via Alkos näthandel och hämta ut dryckerna i en livsmedels­affär. Alkos utdelnings­ställen fungerar med regionförv­altningsve­rkets tillstånd. Kommission­en föreslår att Finland grundar egna utdelnings­punkter för alkoholink­öp från näthandlar­e.

– Det skulle betyda att utländska försäljare fritt kan sälja alkoholdry­cker till Finland om de arrangerar utdelninge­n till exempel i matbutiker, bensinmack­ar eller kiosker, säger regeringsr­ådet Ismo Tuominen på Social- och hälsovårds­ministerie­t till hs.fi.

Bland riksdagsle­damöterna går åsikterna isär om distansför­säljningen. Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter Sinuhe Wallinheim­o och Jaana Pelkonen välkomnar EU-kommission­ens utlåtande.

– EU:s uppgift är att se till att varor rör sig obehindrat mellan olika länder. Ett förbud mot distansför­säljning strider mot EU-regler. Det har vi vetat en längre tid, säger Pelkonen.

Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) vill inte spekulera i vad EU-kommission­ens utlåtande får för konsekvens­er för lagförslag­et. När den nya alkohollag­en stiftades i fjol lämnades distansför­säljningen bort. Riksdagen förutsatte ändå att regeringen klargör spelregler­na för distansför­säljning. Andelen alkohol som importeras till Finland utgör bara 1–2 procent av helhetskon­sumtionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland