Hufvudstadsbladet

USA redo att hjälpa i jakten på försvunna saudiska journalist­en

USA är redo att skicka ett FBI-team till Turkiet för att bistå i utredninge­n av den saudiske journalist­en Jamal Khashoggis försvinnan­de, enligt vicepresid­ent Mike Pence. Samtidigt namnger en turkisk tidning de femton saudier som misstänks vara inblandade

-

– USA står redo att hjälpa till på alla sätt, svarar Mike Pence på radiovärde­n Hugh Hewitts fråga om Washington DC kan tänka sig att skicka FBI-tekniker till Istanbul, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Samtidigt cirkulerar uppgifter om att saudiska tjänstemän diskuterad­e planer på att tillfångat­a Jamal Khashoggi, innan han försvann i samband med konsulatsb­esöket för en dryg vecka sedan. Sådan informatio­n ska ha avlyssnats av USA, enligt tidningen The Washington Posts källor.

Fästmön vädjar

Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz vädjar till USA:s president Donald Trump om hjälp.

”I det här skedet ber jag president Trump och landets första dam Melania Trump om hjälp att sprida ljus över Jamals försvinnan­de”, skriver Cengiz i en debattarti­kel i The Washington Post samma tidning som Khashoggi skrivit kolumner i.

Hatice Cengiz, som förgäves väntade på skribenten utanför konsulatet, uppmanar de inblandade länderna att se till ”den mänskliga aspekten av det som hände” och sätta politisk oenighet åt sidan:

”Jamal är en värdefull person, en exemplaris­k tänkare och en modig man som har kämpat för sina principer. Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta leva om han förts bort eller dödats i Turkiet”, skriver hon.

Donald Trump har tidigare sagt att han inte har talat med Saudiarabi­en om Jamal Khashoggi, men att han kommer att göra det vid tillfälle. Men utrikesmin­ister Mike Pompeo – liksom EU:s utrikesche­f Federica Mogherini och FN – har manat till en fullständi­g och transparen­t utredning av försvinnan­det.

Övervaknin­gsbilder borta

Turkiska företrädar­e misstänker att Saudiarabi­en mördat den för regimen besvärande journalist­en på konsulatet och att ett underrätte­lseteam på femton saudier flögs till Turkiet för uppgiften. Den regeringsv­änliga tidningen Sabah publicerad­e i går namn och födelseår på de femton som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och flugit därifrån i omgångar i hyrda flyg.

Turkisk tv publicerad­e samtidigt den sista övervaknin­gsbilden man har av Jamal Khashoggi, en bild som ser ut att visa hur 59-åringen går in i konsulatby­ggnaden.

Vad som hände därefter är oklart. Viss konsulatpe­rsonal ska ha fått ett plötsligt besked om att de skulle ta ledigt och alla övervaknin­gsbilder har försvunnit, rapportera­r brittiska The Guardian med hänvisning till uppgifter från turkiska myndighete­r.

Saudiarabi­en bjöd på tisdagen in turkiska utredare att söka igenom konsulatet.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi sågs senast när han gick in i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.
FOTO: TT-AP Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi sågs senast när han gick in i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.
 ?? FOTO: TTAP/EMRAH
GUREL ?? En kvinna håller upp en bild av den försvunne Jamal Khashoggi vid en manifestat­ion i Istanbul.
FOTO: TTAP/EMRAH GUREL En kvinna håller upp en bild av den försvunne Jamal Khashoggi vid en manifestat­ion i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland