Hufvudstadsbladet

Bloomberg överväger att utmana Trump 2020

-

Staden New Yorks tidigare borgmästar­e och en av USA:s rikaste män, Michael Bloomberg, har registrera­t sig som demokrat. Det kan betyda att han överväger att utmana republikan­en Donald Trump i presidentv­alet 2020.

”Vi behöver demokrater för att genomföra den översyn (på engelska checks and balances) som vårt land så desperat behöver”, skriver Bloomberg i sociala medier. ”I avgörande tider i USA:s historia har ett av de två partierna fungerat som vågbrytare mot dem som hotar vår grundlag”.

Han lägger till att han har varit medlem i Demokrater­na under stora delar av sitt liv. Vid partikonve­ntet 2016, då Hillary Clinton utsågs till presidentk­andidat, var Bloomberg en av de inbjudna talarna och då kallade han Trump för en ”farlig demagog”.

Den nu 76-årige Bloomberg var dock medlem i Republikan­erna när han valdes till staden New Yorks borgmästar­e 2001, kort efter terrordåde­n mot USA:s östkust. Han valdes om två gånger och satt på posten till 2013, men den sista mandatperi­oden som politiskt oberoende.

Bloomberg har i år avsatt minst 80 miljoner dollar för att hjälpa Demokrater­na att ta över majoritete­n i representa­nthuset vid mellanårsv­alet till kongressen i november. I september sade han till tidningen The New York Times att han nu tror att enbart en kandidat från ett etablerat parti kan vinna ett presidentv­al och att om han skulle utmana Trump 2020 vore det som demokrat.

 ?? FOTO:
TT-AP/ERIC RISBERG ?? Staden New Yorks tidigare borgmästar­e Michael Bloomberg.
FOTO: TT-AP/ERIC RISBERG Staden New Yorks tidigare borgmästar­e Michael Bloomberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland