Hufvudstadsbladet

Journalist­mord beskrivs som ”spontan attack”

En bulgarisk man har gripits i Tyskland, misstänkt för att ha våldtagit och mördat den undersökan­de journalist­en Viktoria Marinova. Mordet beskrivs som ”en spontan attack” – och verkar inte ha någon koppling till Marinovas yrkesroll, enligt Bulgariens inr

-

– Med de bevis som vi har i nuläget tror vi att det handlar om en spontan attack, sade inrikesmin­ister Mladen Mladenov under en presskonfe­rens.

– Men vi fortsätter att undersöka alla möjliga scenarier.

I helgen hittades den undersökan­de reportern Viktoria Marinova, 30, mördad i en park i staden Ruse i nordöstra Bulgarien, på gränsen till Rumänien.

Enligt åklagaren har hon blivit strypt och utsatts för flera slag mot huvudet – ett mord som beskrivs som ”exceptione­llt brutalt” av inrikesmin­istern.

Tysk polis grep under tisdagen en 21-årig bulgarisk man, som är misstänkt för mordet.

– Vi har tillräckli­ga bevis för att koppla den här personen till brottsplat­sen, säger Mladen Marinov.

Samma dag släppte bulgarisk polis en annan man som gripits efter mordet. Inga anklagelse­r kommer att riktas mot honom.

Journalist­en Viktoria Marinova hade en chefsposit­ion på lokal-tvkanalen TVN, där hon just startat ett eget program för undersökan­de samhällsjo­urnalistik.

Hon är den tredje journalist­en som mördats inom EU det senaste året. I oktober dödades den maltesiske journalist­en och bloggaren Daphne Caruana Galizia av en bilbomb. I februari sköts den slovakiske journalist­en Jan Kuciak ihjäl i sitt hem.

Bulgarien har den sämsta pressfrihe­ten inom EU, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihe­tsindex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland