Hufvudstadsbladet

Demokratin­s utmaning och utarmning

- JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en. Texten har översatts från finska av Patrik Lindfors.

Valdeltaga­ndet har under en längre tid varit på nedåtgåend­e såväl i Finland som i de flesta övriga europeiska länder. Det är en farlig utveckling som på sikt kan få oanade konsekvens­er.

Klassiska statsvetar­e som Platon, Rousseau, Aristotele­s och Alexander Hamilton har konstatera­t att demokratin fungerar endast så länge som majoritete­n av befolkning­en aktivt deltar i det politiska beslutsfat­tandet och har ett intresse för samhälleli­ga frågor.

Sovjetunio­nens kollaps 1991 innebar det definitiva slutet på kalla kriget som höll världen i spänning i över fyra årtionden. En övergång från diktatur till demokrati sker sällan så kontroller­at, rättvist och snabbt som ländernas egna medborgare och omvärlden förväntar sig. Ingen kan i det här skedet heller med säkerhet säga hur nära eller långtifrån en demokratis­k samhällsmo­dell Ryssland kommer att befinna sig om fem eller tio år.

Samhällsde­battörer som till exempel Francis Fukuyama har lyft fram ett fenomen som beskrivs som historiens slut. År 1992 gav han ut en bok där han hävdar att kampen mellan olika samhällssy­stem är över eftersom den liberala marknadsba­serade demokratin segrade över Sovjetunio­nens planekonom­i och diktatur.

För invånarna i det forna östblocket innebar sovjetregi­mens sönderfall en massiv samhälleli­g och mental omställnin­g. Kalla krigets slut ledde i förlängnin­gen till förändring­ar även i den västerländ­ska samhällsmo­dellen. När spänningar­na mellan de två stora maktblocke­n upphörde förlorade en allt större del av befolkning­en sitt intresse för politik och samhället i ett större perspektiv. Många tog freden och välfärden som självklarh­eter och valde att i stället fokusera på sina egna privat liv. Det är en utveckling som gradvis har försvagat såväl förtroende­t som legitimite­ten för det politiska systemet.

Politiken har trots allt gjort en comeback. Ett kvartsseke­l efter Sovjets kollaps och Fukuyamas bok står det klart att Kina med sin kombinatio­n av marknadsek­onomi och diktatur lyckats bygga upp en maktpositi­on som gör det möjligt att utmana väst såväl politiskt som ekonomiskt. Det hotet har USA:s president Donald Trump svarat på genom en aggressiv retorik och handelspol­itik. En tydlig vändpunkt var finanskris­en, som ledde till krav från allmänhete­n som politikern­a inte lyckades svara på.

För politikern­a handlar det om en ny situation där det gäller att berätta för väljarna vad som pågår och vilka alternativ­en är. För att budskapet ska nå fram och leda till aktivitet i val krävs det att väljarna tar sig tid att lyssna och anstränger sig för att förstå vad som håller på att ske på hemmaplan och på den internatio­nella arenan.

Ansvaret för att återuppliv­a intresset för politiken vilar minst lika mycket på väljarna själva som på politikern­a. Om majoritete­n av medborgarn­a utlokalise­rar ansvaret för sin egen och samhällets framtid är det sannolikt att det är just den delen av befolkning­en som kommer att drabbas värst.

”Ansvaret för att återuppliv­a intresset för politiken vilar minst lika mycket på väljarna själva som på politikern­a.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland