Hufvudstadsbladet

Betjäning på svenska?

- PERTTI RÖNNBERG ingenjör, pensionär, Kyrkslätt

Språk Jag instämmer helt när Nina af Hällström (HBL 1.10) uppmanar oss att kräva vård på svenska, att vi mera envist skall hålla fast vid rätten till vårt modersmål; det gäller ju patientsäk­erhet och rätt diagnos. När af Hällström fokuserar på vården tar jag tillfället att upprepa den så ofta framförda uppmaninge­n att vi också i vår övriga vardag skall kräva att bli bemötta på svenska. Att det är svårt och obekvämt är alltför klart – men ändå! Även om vi kan finska! Att det är svårt beror till stor del på att de, som kunde

inverka på situatione­n, företagens och institutio­ners styrelser och chefskap, har svikit – att rekrytera språkkunsk­ap kostar sällan extra.

Yttermera bedrövligt är att vi tillåts ha en kulturmini­ster(!), som såsom edsvuren minister och riksdagsle­damot tycks göra sitt för att motarbeta i grundlagen fastställd språklig rättighet – alltså grundlagen! (Har han månntro andel i att det svenska utbudet på Richardsga­tans bibliotek har reducerats?) Vi äldre minns hur det i Finland fanns ett antal stora bolag, telefonbol­ag, bank, försäkring­sbolag, varuhus etcetera som uppfattade­s ge god betjäning

på svenska. Någonstans på 1980-talet började det i dessa ske en förfinskni­ng; bolagets kontaktper­son eller telefonväx­el kunde bemöta en med önskan att tala finska.

Förra hösten inför jul och på olika avdelninga­r i Stockmanns centrumvar­uhus fanns av fyra slumpmässi­gt tillfrågad­e expediter inte en enda som kunde svenska, inte heller i bokhandeln invid. Lika förvånande var att kassan i det helsvenska bolaget Clas Ohlson på andra sidan gatan klart meddelade att de inte kan svenska. Hur är det med de likaså svenska Ikea och Biltema? Finland vill höra till Västeuropa där våra vik- tigaste handelspar­tner med grovt räknat 100 miljoner människor hör till den germanska språkgrupp­en, såsom och svenskan och därtill engelskan med cirka 50 miljoner människor. Det är en nationell skam att höra Finland umgås med sina nordiska grannar på (ofta dålig) engelska när vi har ett eget gediget svenskt kunnande – som också ger en bra grund för tyskan. Om inte politikern­a gör det, så borde åtminstone företagen inse fördelen med svenskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland