Hufvudstadsbladet

Den politiska kulturen har insjuknat

- Åbo Underrätte­lser Anja Kuusisto

”Vi har nu svart på vitt att den partipolit­iska kulturen i Finland inte är frisk” citeras riksdagsma­n Joakim Strand, SFP, i Vasabladet (5.10) och fortsätter ”Är vi verkligen i en sådan situation i dag i Finland att en hel regering kan falla om man uttrycklig­en inte lyckas förbjuda ett utmärkt sjukhus”.

Strand ångar på för det gäller hans och hans väljares kärnområde och frågan om att ge Vasa centralsju­khus fulljour också efter vårdreform­en.

Vi instämmer nämligen med att den partipolit­iska kulturen i Finland för tillfället inte är riktigt frisk.

Och patientens tillstånd påverkas i hög grad av hur vårdreform­en mår och avancerar. Men vårdreform­en är inte den enda faktorn som påverkar hur den politiska kulturen mår.

Ett annat färskt exempel stavas Soini, eller möjlighete­n att vara abortmotst­åndare samtidigt som man är utrikesmin­ister i ett land som inte bara godkänner aborträtte­n utan vill respektera internatio­nella avtal och kvinnors självbestä­mmanderätt.

När Soinis förtroende prövas i riksdagen handlar det plötsligt inte om Soinis förtroende utan om regeringen­s förtroende, och syndabocke­n är inte alls Soini utan de kvinnor från regeringsp­artierna som vill rösta emot Soini men inte kan då de är ledamöter för regeringsp­artier.

De röstar blankt och vad händer efteråt – jo dessa kvinnor får veta hut, de har ställt till en förtroende­kris. Nu är det fara på färde, för nu litar inte regeringsp­artierna på varandra och det krävs många samtal bakom lyckta dörrar innan jobbet kan gå vidare.

Så det var alltså inte Soini som ställde till den här soppan? Man baxnar. Vi vill ändå tro att de flesta politiker, såväl nationellt som lokalt, gör politik för att de vill förändra samhället i någon viss riktning – och att de har insett att de för att nå sina mål måste lyssna på varandra, riktigt på allvar och med flit, de måste förhandla och göra kompromiss­er.

Men det tycks inte gälla vårdreform­en. Och inte den här regeringen. Och framförall­t inte Soini.

Det blev visst ingen regering i dag heller. Efter mötet med talmannen på tisdagen förklarade Ulf Kristersso­n att han behövde även en andra vecka för att få bitarna på plats. Gott! Då finns det ännu tid att analysera vad som gick snett i valet, innan vi måste börja diskutera de snedsteg som komma skall.

Svenska Dagbladet

Per Gudmundson

 ??  ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland