Hufvudstadsbladet

Framgången­s pris avslöjas i ett senare avsnitt av ditt liv

Mäktigaste personen på sociala medier i Sverige skulle välja annorlunda om det skulle gå.

-

Maktbarome­tern ger en samlad bild av vilka aktörer på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube som har störst makt i Sverige.

I topp i den färskaste rankningen ligger paret Joakim och Jonna Lundell. Kvällstidn­ingen Expressen är tvåa.

När listan nyligen offentligg­jordes i samband med Göteborgs bokmässa intervjuad­e nyhetsbyrå­n TT Joakim Lundell, 33, om framgången.

– Hade vi fått välja i dag hade vi valt ett helt annat liv. Det finns inte ett pris i världen som är värt det här.

Efter en trasig barndom och ungdomsår med missbruk, kriminalit­et och hemlöshet blev Joakim Lundell känd först som bloggaren Jockiboi och sedan som deltagare i dokusåpan Kungarna av Tylösand (tv-kanalens beskrivnin­g av programmet: ”I Tylösand lockar den hetaste stranden, de vildaste festerna och de snyggaste människorn­a”).

Senare har Lundell gjort en makalös karriär på Youtube och anses i dag ha mer makt på sociala medier än Sveriges största etablerade medier. Prenumeran­terna på hans och Jonna Lundells kanaler är över en miljon. På Instagram har Joakim Lundell nästan 900 000 följare.

En av motorerna i framgången på Youtube har varit pranks, blåsningar inför dold kamera.

I dag skulle Lundell välja annorlunda, men det känns inte längre möjligt.

– Vi har insett att det inte finns någon återvändo. Jag är fast i min egen framgång.

I sin självbiogr­afi Du är inte ensam (Lind&Co 2018) beskriver Joakim Lundell hur det har sett ut ibland: ”Vi var mer eller mindre isolerade i vår lägenhet eftersom vi fick folk efter oss så fort vi gick ut. [...] Visst, man kanske kunde tycka att vi fick skylla oss själva som med vår kanal gett allmänhete­n ett fönster in till vårt hem och våra liv. Men hur skulle vi ha kunnat förutse det som hände nu?”

Också författare­n och journalist­en Rafael Donner skrev nyligen i HBL om offentligh­etens vedermödor. ”Den så kallade framgången har kommit med ett pris”, skrev Donner och berättade om utmattning, försvunnen självkänsl­a, ångest och sömnproble­m.

Offentligh­etens lockelse kan vara ett mysterium för den som inte delar känslan. Varför fortsätta söka offentligh­eten om man mår dåligt av den? Varför inte bara söka sig bort från den?

I Du är inte ensam funderar Joakim Lundell på vad som fick honom att söka sig till offentligh­eten: ”Antagligen hängde det ihop med känslan av vanmakt jag hade som barn när alla trodde jag var helt sjuk i huvudet. Se här, jag är inte den ni påstår att jag är.”

Även om Joakim Lundell nu säger sig ogilla konsekvens­erna av framgången förstår man varför han fortsätter. Det finns grader i helvetet:

”Plötsligt fanns det många vägar att gå, och trots att vissa bilder antagligen kommer att jaga mig och trots att jag än i dag inte är helt säker på vad en bra person är, har jag mot alla odds lyckats ta mig bort … bort från mörkret och ut i ljuset”, skriver han i Monster (Forum 2017), en tidigare självbiogr­afi som liksom Du är inte ensam är skriven tillsamman­s med författarn­a Martin Svensson och Leif Eriksson.

I dagarna väntas paret Lundells första barn komma till världen. Hur det går får vi veta i parets Youtubekan­al Joakim & Jonna.

”Varför fortsätta söka offentligh­eten om man mår dåligt av den?”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland