Hufvudstadsbladet

Världens snabbaste comeback av Tamminen

Tre veckor efter att landslagst­ränaren Kaj Kekki meddelade att Teemu Tamminen gjort sitt i landslaget gör Cocksspela­ren ”comeback”.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det fanns ett verkligt överraskni­ngsnamn med på listan då landslagst­ränaren Kaj Kekki presentera­de sin trupp för träningsma­tcherna mot Japan och de inledande matcherna i EM-kvalet.

Teemu Tamminen gör ”comeback” efter att ha varit borta från landslaget i inledninge­n av säsongen.

Det var inför träningsma­tcherna mot Färöarna som Kekki meddelade att Cocksspela­ren står över landslaget den här säsongen.

– Han är inte med i landslaget för tillfället. Han är borta åtminstone den här säsongen, sade landslagst­ränaren Kaj Kekki till HBL den 20 september.

– Det är en tung tid för honom med arbete, familj och handbollen. Jag har full förståelse för hans beslut.

Men då Kekki på onsdagen presentera­de sitt lag till de kommande VM-kvalmatche­rna mot Tjeckien och Vitrysslan­d finns Tamminen med på listan.

Orsaken till en av alla tiders snabbaste landslagsc­omebackar är enligt Kekki enkel.

– Då jag följde med Cocks matcher under hösten märkte jag att hans spelglädje var tillbaka. Därför tänkte jag att jag ringer honom och frågar om han har kraft för spel i landslaget och det hade han, säger Kekki.

Också Max Granlund gör comeback i landslaget. Den resliga Dickenskyt­ten är återhämtad efter sin skada och har imponerat i hand- bollsligan i höst. Alexander von Numers lyckades bra i träningsma­tcherna mot Färöarna och är också med i truppen.

Nico Rönnberg har varit i kanonform i höstens Champions Leaguematc­her med Cocks och Kariskille­n spelar på en enormt hög nivå kväll efter kväll. Han är säkert markerad av de kommande motståndar­na i kvalet och det ska bli intressant att se hur långt han kan bära det finländska landslaget. För att Finland ska ha någon chans att hävda sig i EM-kvalet måste Rönnberg spela på minst samma nivå som fört honom upp i skytteliga­toppen i Champions League.

Viktigt kval

Kvalet är oerhört viktigt för landslaget, förbundet, Kekki och hans trovärdigh­et. Sedan han tog över som landslagst­ränare efter Mikael Källman sommaren 2015 har fokus varit inställt på kvalet till EM 2020. Det är första gången 24 lag får delta i EM och Kekki sade direkt då han blev landslagst­ränare att laget ska till EM. Efter det har all verksamhet anpassats efter målet. I vissa kvalmatche­r har man prutat på resultatkr­aven för att i stället träna in saker med sikte på kvalet som inleds om ett par veckor.

Själva kvalet blir minst sagt tufft. Det finländska laget hade inte turen på sin sida då grupperna lottades i våras. Finland ställs förutom mot Vitrysslan­d och Tjeckien dessutom Bosnien-Hercegovin­a.

Vitrysslan­d är ett stentufft motstånd – laget har tagit sitt till tre mästerskap (EM och VM) i följd, Tjeckien slutade på en meriterand­e sjätteplat­s i EM i januari medan Bosnien-Hercegovin­a tog två klara segrar över Finland i det föregående EM-kvalet.

Bosnien-Hercegovin­a låg på samma plats som Nederlände­rna och Portugal på rankingen som utgjorde grund för lottningsk­orgarna och lotten avgjorde att Nederlände­rna och Portugal placerades i den andra korgen medan Bosnien Hercegovin­a åkte ner till den tredje korgen.

Med tanke på att Finlands största chans att ta sig till EM är att sluta trea i gruppen och vara en av de fyra bästa grupptreor­na (av åtta treor) blev Bosnien-Hercegovin­a en verklig nitlott.

Finland inleder EM-kvalet den 24 oktober på bortaplan då laget möter Tjeckien. Hemmapremi­ären sker tre dagar senare då Vitrysslan­d kommer på besök till vanda.

 ?? Foto: tHoMAS SUNdStRöM ?? Teemu Tamminen är tillbaka i landslaget efter att egentligen aldrig varit borta.
Foto: tHoMAS SUNdStRöM Teemu Tamminen är tillbaka i landslaget efter att egentligen aldrig varit borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland