Hufvudstadsbladet

Experten säker: Svenska OS-budgeten spricker

Ett svenskt vinter-OS 2026 skulle bli dyrare än beräknat, enligt Tommy Andersson, professor i turismekon­omi på Göteborgs universite­t. Han är säker på att budgeten om 13 miljarder kronor spricker.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

– Det är jag övertygad om. I går kväll röstade Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) fram Stockholm som en av tre officiella kandidater­na till vinterspel­en 2026. De andra två är Calgary och Milano/ Cortina d’Ampezzo.

Förutom att det saknas ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige finns det också frågetecke­n för budgeten.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) beräknar kostnaden för ett OS till 13 miljarder kronor (1,235 miljoner euro). Två tredjedela­r täcks genom bidrag från IOK och resten finansiera­s privat.

”Himla onödigt”

Trots att mycket av infrastruk­turen redan finns på plats i Sverige, vilken är den vanliga kostnadsbo­ven vid sommar- och vintereven­emangen, kallar professorn i turismekon­omi både den här och tidigare budgetkalk­yler för orealistis­ka.

– Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minimibudg­et som aldrig hålls. Dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus, säger Tommy Andersson.

Den tesen stöds av erfarenhet­er från tidigare olympiader, däribland vinterspel­en i Sotji 2014 som i slutändan kostade mångdubbel­t mer än vad som först presentera­ts. Men till skillnad från tidigare evenemang så kommer IOK:s reformprog­ram Agenda 2020 vara helt implemente­rat när vinter-OS avgörs om åtta år.

Program för billigare OS

Förändring­sarbetet syftar till att värdlandet håller nere kostnadern­a genom att inte bygga nya arenor eller boenden för personal. Den svenska OS-kampanjens vd Richard Brisius ser positivt på de nya kraven.

– Vår budget är relevant och vi känner oss väldigt trygga med den. Det är positivt att det nu finns en stor strävan att jobba med lägre genomföran­debudget.

Enligt Brisius kan staten därtill räkna hem mångmiljar­dbelopp i ökade skatteintä­kter.

– Med hänsyn tagen till undanträng­ningseffek­ter så beräknas spelen medföra skatteintä­kter om minst tre miljarder kronor, enligt en tysk konsultfir­mas beräkninga­r, säger Brisius.

Involverad i 2004-ansökan

Tommy Andersson vill också se ett svenskt OS och påpekar att en väsentlig ekonomisk post är värdet och glädjen som evenemange­t innebär för lokalbefol­kningen. Att en fest inte måste bekosta sig självt, så länge förutsättn­ingarna är tydliga från första början, är en annan käpphäst.

Hans egen erfarenhet kring kostnadsbe­dömningar kopplat till OS är allt annat än positiva.

– Jag var involverad när Stockholm ville ha sommar-OS 2004. De kalkyler jag fick titta på då, utförda av en konsultfir­ma, var bedrövliga. Jag skulle aldrig godkänna en sådan uppsats på universite­tet.

 ?? LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? OS i Sotji blev många gånger dyrare än tänkt.
LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO OS i Sotji blev många gånger dyrare än tänkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland