Hufvudstadsbladet

Gilbert & George

-

● George Passmore och Gilbert Prousch möttes i St Martin’s School of Art 1967. De har arbetat och bott ihop i Spitalfiel­ds i östra London sedan 1968. I dag hör de till Storbritan­niens kändaste konstnärer.

● Paret är känt för sina stora verk som påminner om fotografie­r och där de själva ofta poserar. De debuterade med performanc­en

The Singing Sculpture där de med målade ansikten och armar stod på ett bord sjungande den brittiska schlagern Underneath the Arches av Flanagan and Allen.

● Under sina femtio år som konstnärer har paret belönats med flera pris, bland dem Turnerpris­et 1968. De represente­rade Storbritan­nien på Venedigbie­nnalen 2005 och har haft utställnin­gar på flera håll i världen, dock inte i Finland förrän nu.

● Utställnin­gen The Major Exhibition består av över femtio stora verk från 1991-2016 och är den första betydande utställnin­gen av Gilbert & George i Norden på över tjugo år och den första någonsin i Finland.

● Utställnin­gen visas på Ham i Tennispala­tset i Helsingfor­s 12 oktober 2018 till 24 februari 2019. I samband med utställnin­gen visas filmerna The Singing Sculpture (1991) och The World of Gilbert & George (1981).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland