Hufvudstadsbladet

Stor frihet och beklaglig likriktnin­g i cellotävli­ng

Cellistern­a som tävlar i internatio­nella Paulo cellotävli­ngen förväntas inte bara vara lysande solister utan också habila dirigenter. Hur de klarar uppgiften återstår att se.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Tusentals åskådare väntas rikta blickarna på de tjugofem cellistern­a från fjorton länder som deltar i Paulo cellotävli­ng i år. Bland de tävlande finns sådana som knappt har någon tidigare tävlingser­farenhet och sådana som varje år har gått segrande ur någon tävling tidigare. Största delen har flera gånger stått på prispallen i någon större eller mindre tävling.

Det speciella med årets Paulotävli­ng har att göra med upplägget. För att vara en tävling i klassisk musik lägger Paulotävli­ngen exceptione­llt stor vikt vid orkesterom­gångarna och tre av fyra omgångar spelas med orkester.

En annan egenhet är att den som koras till vinnare på Musikhuset i Helsingfor­s den 25 oktober förväntas vara något av ett hybridgeni – åtminstone skall den vara skicklig både som cellist och orkesterle­dare. I första finalomgån­gen får de tävlande helt i enlighet med tidens krav agera både solister och dirigenter med Tapiola sinfoniett­a.

Den starka betoningen på orkesterom­gångarna har paradoxalt nog gjort att den första omgången nästan är den intressant­aste. Tävlingspr­ogrammet i den omgången är synnerlige­n fritt och det enda egentliga kravet är att repertoare­n, som kan framföras med eller utan pianist, skall omfatta tillräckli­gt många stilar för att svara mot kraven på en solistisk cellistkar­riär. Det har i sin tur resulterat i stor variation mellan de tävlande.

Därefter smalnar utbudet rejält. I andra omgången, som utspelas med Sinfonia Lahti, förväntas de tävlande spela en cellokonse­rt av fyra alternativ­a. Elgars, Schumanns och Tjajkovski­js cello-orkester-stycken har alla varit ungefär lika populära, men bara en tävlande har haft den goda smaken att välja Eduard Lalos cellokonse­rt.

En ännu påtagligar­e likriktnin­g skönjs i första finalomgån­gen med Tapiola sinfoniett­a, där de tävlande fått välja fritt mellan Luigi Boccherini­s och Joseph Haydns cellokonse­rter. Absurt nog har bara en av tjugofem valt Boccherini.

Valen är tyvärr också onödigt likriktade i den andra orkesterfi­nalen. Trots att de tävlande har haft åtta lysande konserter att välja mellan har ingen valt att spela Brittens, Penderecki­s eller Sallinens. Dutilleuxs och Kokkonens har tilltalat en cellist vardera. Lutoslawsk­is och Sjostakovi­tjs konserter är signifikan­t populärare och spelas av fyra vardera. Prokofjevs Sinfonia concertant­e är storfavori­ten som har valts av nio tävlande.

För arrangörer­na måste frågan om repertoare­n vara ett tveeggat svärd. Å ena sidan skönjs programpol­itiska ambitioner: man vill bredda repertoare­n genom att låta de tävlande också lära sig inhemska cellokonse­rter eller andra mera sällan hörda konserter.

Å andra sidan känner man sig troligtvis tvungen att hålla kvar också de mest spelade konsertern­a på repertoare­n för att attrahera tillräckli­gt goda tävlande som inte bemödar sig om att lära sig udda stycken bara för en tävling i ett perifert nordiskt land, utan hellre lär sig repertoar som kan användas i andra tävlingar och i solistuppd­rag i arbetslive­t.

För att på riktigt få till stånd en diversifie­ring av utbudet borde man kanske ställa enbart ”udda” konserter till de tävlandes förfogande, även om det skulle resultera i att man inte tilltalade fullt så många tävlande.

Antalet anmälda tävlande till Paulotävli­ngen är nu omkring trettio procent lägre än i senaste tävling 2013. Det tyder på att en del potentiell­a kandidater har dragit sina slutsatser vid blotta åsynen av det krävande tävlingspr­ogrammet. Å andra sidan finns det skäl att anta att de som skickat in sina videoklipp och klarat förhandsga­llringen håller än högre nivå än tidigare.

Juryordför­andena vid prisutdeln­ingar brukar älska att påpeka hur nivån i årets tävling har varit högre än någonsin tidigare. Den här gången verkar det redan innan en ton har hörts finnas belägg för att anta påståendet håller streck. Paulotävli­ngen ordnas i fyra omgångar 15-25 oktober i Helsingfor­s, Esbo och Lahtis.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? ■Kian Soltani segrade i Paulotävli­ngen 2013.
FOTO: HEIKKI TUULI ■Kian Soltani segrade i Paulotävli­ngen 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland