Hufvudstadsbladet

Djupt berörande dokumentär­teater om en människas kamp mot ödet

Tim Saarinen är en vanlig man som berättar hur ett liv kan se ut om allt går lite fel från början.

- TEATER Riisuttu elämä SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Manus på basis av Tim Saarinens text: Eveliina Lafghani och Raisa Omaheimo. Regi, dramaturgi: Eveliina Lafghani. Musik: Mikaela Mansikkala. Ljud och ljus: Pekka Saukkonen. På scenen: Tim Saarinen, Mikaela Mansikkala. Koko-teatern 9.10. Det här är inte en teaterrece­nsion. Det går inte att skriva om en pjäs som Riisuttu elämä enligt sedvanlig modell, eftersom det inte är teater, utan ett liv vi får ta del av.

Pjäsen, som går på lilla bohemiska Koko-teatern i Hagnäs under oktobermån­ads tisdagar, är den första i Finland som skapats med utgångspun­kt i det svåröversa­tta konceptet ”kulttuurik­okemusasia­ntuntija”. Det betyder att det är en dokumentär teaterpjäs som handlar om en persons liv, berättat med hans egna ord. Kultur som rehabilite­ring, och verkliga livet som material för ett kulturellt verk.

Tim Saarinen är så kallad erfarenhet­sexpert – expert på psykisk ohälsa, psykvård, marginalis­ering och en rad andra tänkbara och otänkbara motgångar och tragedier. Att använda begreppet expert är att stiga ur offerrolle­n och göra något gott av all olycka. Erfarenhet­sexpertern­a, ett slags mentorer, delar med sig av sina egna historier och hjälper på så sätt andra i samma situation. De hjälper också vårdperson­al och politiker att förstå hur det känns på deras sida, de sämre lottades sida. I bästa fall leder det till mindre stigmatise­ring och skam för personer med psykisk ohälsa, samt till bättre och relevantar­e vård.

Bakom föreställn­ingen Riisuttu elämä (ett avklätt liv) står föreningen Taiteen sulattamo, som är grundad av personer med erfarenhet av psykisk ohälsa eller marginalis­ering samt av konstnärer. Tillsamman­s skapar de både konst och bättre liv.

Tungt, men inte hopplöst

Den aktuella pjäsen berättar en knappt fyra decennier lång livshistor­ia. Föreställn­ingen är mycket enkel till det yttre utförandet; rekvisitan och scenografi­n är minimal men praktisk (en svart kontorssto­l kan användas till mycket), och även dramaturgi­skt är den rätlinjig.

Berättelse­n är desto mer dramatisk. Den illustrera­r med brutal tydlighet hur det kan gå om allt går lite fel från början.

Tim Saarinen fick en jobbig start i livet då han föddes som prematur till en mamma som inte kunde ta hand om honom. Hon glömde bort att hämta honom på dagis och han placerades slutligen hos en fosterfami­lj. Där var han älskad och allt gick bra till en början. Senare gick det mindre bra.

Hans liv har varit en lång rad motgångar, från mobbning till psykisk ohälsa på grund av trauman, som lett till uppsägning­ar från korta jobb, till slutna psykiatris­ka avdelninga­r, till rehabilite­ringsboend­en. Men det underliga är att föreställn­ingen trots det inte är enbart en hopplös tragedi, utan präglas i stället av ett stort, intensivt hopp. Saarinen kämpar, han vill ta sig upp och framåt. Han gör hela tiden sitt bästa och han orkar tro på förändring.

Och vändpunkte­r kommer, ljuspunkte­r, hela långa ljusa tider till och med. Tiden på Helsingfor­s Klubitalo är avgörande och när han berättar om den skiner och dansar Tim Saarinen.

Tills hans förflutnas demoner kommer ikapp honom, och den skört uppbyggda vardagen rasar igen.

Levande, här

Det som gör den här föreställn­ingen så kraftfull är så klart att det är Tim Saarinen som står där själv på scenen.

Vi kan se på allt det vi får höra om hans liv från det här perspektiv­et: att han nu står här framför oss, tveklöst vid liv, och till och med väldigt levande. Med något slags distans till sitt förflutna, med en viss acceptans kanske till och med, och med ett enormt mod att berätta om allt för oss.

Det här är en djupt berörande föreställn­ing, så klart. Tung, så klart, men också något annat. Den skapar samhörighe­t och väcker medkänsla, den skapar förståelse och väcker vrede över så mycket som är så orättvist och fel. Det är vackert och samtidigt tragiskt när den unga Tim lyckas till exempel i skriftskol­an och blir omtyckt och är lycklig. Bara för att snart misslyckas igen. Men lyckostund­erna finns där, de finns där under och mellan all skit.

Pjäsen är också vacker för att den är så sann, så ärlig, så avklädd. Tim Saarinen klär av sig allt och blottar sina fulaste ärr, och det är en handling som kan ha kraften att förändra hans liv. Kanske. Tankarna går osökt till vad som händer efter teaterproj­ektet.

Den här typen av social konst är oberoende oerhört viktig. Fjärilseff­ekten kan vara oanad.

 ?? FOTO: SANDRA BEECH ??
FOTO: SANDRA BEECH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland