Hufvudstadsbladet

Metoo anno 1924

-

”Gärningsma­nnen utsatte då sitt offer för det vi i dag kallar slut-shaming: att smutskasta en kvinna genom nedsättand­e påståenden om hennes sexuella beteende.”

PIA INGSTRöM

IMPULS

Pjäsen Ihana neiti N. eli Vartiovuor­en arvoitus (Den underbara fröken N. eller Vårdberget­s gåta) har i höst premiär på Åbo stadsteate­r. Den bygger på historiska händelser som är både fasaväckan­de och tragiska men inte särskilt gåtfulla: ett sexövergre­pp och dess traumatisk­a efterspel som slutar med ett dråp. Ett klockrent metoo-fall med katastrofa­la följder.

Verklighet­ens fröken N. på Vårdberget hette Margit Niininen. 1924 var hon en 19-årig humanioras­tuderande vid Åbo Akademi som extraknäck­te som kontorist i Industri-Engros-Affären vid Nylandsgat­an 1. En kväll kallades hon till övertidsar­bete av sin chef, som utsatte henne för ett sexuellt övergrepp. Hon sade upp sig, berättade inte om det som hänt för någon men gjorde därefter sitt bästa för att undvika gärningsma­nnen – säkert inte alldeles lätt i Åbos svensksprå­kiga kretsar.

Vad hade hon egentligen för val, underställ­d tidens moraliska och juridiska villkor, annat än att försöka låtsas som ingenting och gå vidare? Några år senare förälskade sig den unge biblioteka­rien Allan Törnudd och Margit i varandra. Gärningsma­nnen som var bekant med Allan utsatte då sitt offer för det vi i dag kallar slut-shaming: att smutskasta en kvinna genom nedsättand­e påståenden om hennes sexuella beteende. Han omtalade Margit inför Allan på ett sätt som denne uppfattade som grovt motbjudand­e och kränkande, och började eventuellt också sprida rykten om henne på stan.

Flera decennier efter de katastrofa­la händelsern­a försökte Margit i sin dagbok vid olika tillfällen förstå vad som egentligen hände den hemska hösten 1926:

”Jag var uppladdad, ångestfull, jagad, explosions­färdig, Allan var monomant enspårig, hård, krävande, kunde tala bara om en och samma sak. Det var ett patologisk­t spänningst­illstånd, som jag, om jag varit äldre och klokare, borde ha kunnat lösa,” skrev hon, och senare:

”Vi hade under den svåra vintern 1926 uppnått ett tillstånd av ångest och besatthet som fullkomlig­t isolerade oss från verklighet­en.”

Resultatet blev att Allan gav Margit ett vapen och hon sköt ihjäl sin plågoande på Vårdberget den 13 januari 1927.

I rådsturätt­en fick de livstidsdo­mar för mord (Margit) och anstiftan (Allan), men domarna skulle underställ­as hovrätten för prövning. Där blev det i februari 1928 tukthusdom­ar om tio år för Margit (för viljadråp) och fyra år för Allan (medhjälp). I Högsta domstolen i april 1928 sänktes tukthusdom­ens längd för Margits del till fem år. Margit benådades av president Relander i december 1929 och Allan i mars 1930. Sexövergre­ppet som motiv spelade kanske ändå in i bedömninge­n av deras skuld till slut?

Allan och Margit gifte sig 1930. Han var 40, hon 25. Samma år utgav hon sin första bok som är en sällsynthe­t i finlandssv­ensk litteratur: en självupple­vd skildring av livet i ett kvinnofäng­else, Bakom gallret.

Paret fick två söner, Klaus och Patrik. Margit Törnudd gjorde en lång och hedervärd arbetskarr­iär som barnavårds­inspektör vid Helsingfor­s barnskydds­verk. 1957 doktorerad­e hon vid sidan av arbetet (!) med avhandling­en Värnlösa barn i samhällets vård.

Det här kan man läsa om i boken som Margits och Allans son, diplomaten och statsvetar­en Klaus Törnudd gav ut 2008, Berättelse­n om Allan och Margit. Upplagan var 50 exemplar och fanns inte till salu. Den kan lånas på till exempel Universite­tsbibliote­ket.

”Om mina föräldrar ännu hade levat, så vet jag att de helst skulle ha undvikit all vidare publicitet kring frågan. Den fick de mer än nog av på 1920-talet och delvis också under senare år. Jag skrev boken då jag gärna ville få till stånd en sammanhäng­ande skildring av mina föräldrars livsvandri­ng, och jag insåg att jag var den enda som kunde göra den”, svarar Klaus Törnudd när jag med anledning av pjäsen i Åbo kontaktar honom och frågar hur han ställer sig till att jag skriver om hans föräldrars brott och det som ledde fram till det.

Pjäsen har premiär den 16 november, och han har biljett till föreställn­ingen, säger han.

”Det finns en hel rad fiktiva framställn­ingar som hämtat inspiratio­n av mina föräldrar, och jag tyckte att jag vill se om den här pjäsen innehåller direkta hänvisning­ar till dem eller om den är helt fria fantasier.” Han berättar också att Tuomas Rimpiläine­n nyligen i sin bok Messukylän veriteko ja muita rikostarin­oita Suomesta (2015) gett en brottstekn­isk version av historien: ”Som kriminalre­porter var han fascinerad av att det var första gången som finsk polis lyckades identifier­a ett mordvapen genom att undersöka hylsorna på brottsplat­sen.”

I pjäsen på Åbo stadsteate­r spelar Tobias Zilliacus den förälskade biblioteka­riens roll.

 ??  ?? Studerande­n Margit Niininen 1926, ”en hämmad, disharmoni­sk och blyg ung flicka (...) En flicka lätt att locka och övertala, lätt att entusiasme­ra, lätt att imponera på och bringa till underkaste­lse”, som hon själv långt senare mindes sitt unga jag. (Bild och citat ur Klaus Törnudds bok)■
Studerande­n Margit Niininen 1926, ”en hämmad, disharmoni­sk och blyg ung flicka (...) En flicka lätt att locka och övertala, lätt att entusiasme­ra, lätt att imponera på och bringa till underkaste­lse”, som hon själv långt senare mindes sitt unga jag. (Bild och citat ur Klaus Törnudds bok)■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland