Hufvudstadsbladet

Kritik mot polisföred­rag om papperslös­a

Papperslös­a beskrivs som en somalier med tre fruar eller som en Estlandsry­ss som gillar alkohol under ett föredrag som utlännings­polisen i Helsingfor­s håller. Nu behandlar Polisstyre­lsen en klagan om föreläsnin­gen. Diskrimine­ringsombud­smannens byrå kommen

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

En ”estlandsry­sk arbetare”, ”hetlevrad”, ”gillar alkohol”. En ”somalier med tre fruar”. En irakisk asylsökand­e, ”25 år i början av berättelse­n, säger sig vara 16”.

Så presentera­des ”dagens sju bröder” på stordior under ett föredrag som en kommissari­e vid utlännings­polisen i Helsingfor­s höll. De sammanlagt sju fallen, eller bröderna, har namn ur boken – förutom en kvinna som döpts till Aino. Hon bär hijab och under henne står det ord som ”deltar inte i samhället utan är hemma”, ”familjevål­d” samt ”prostituti­on”.

Seminariet ordnades på Aleksis Kivi-dagen av Helsingfor­s stad och Helsingfor­spolisen. Temat var papperslös­a och rubriken ”Försvunna i Helsingfor­s”. Inbjudna var bland annat myndighete­r och frivilligo­rganisatio­ner.

Mirka Seppälä var en av dem som var på plats på tisdagen. Hon är ordförande för stödföreni­ngen för asylsökand­e och projektche­f för nätverket för heminkvart­ering.

Hon reagerade starkt på texten och bilderna på stordiorna, har delat foton på dem i sociala medier och också gjort en klagan till Polisstyre­lsen och riksdagens justitieom­budsman.

– De är helt klart rasistiska och stereotypi­ska karikatyre­r, säger hon.

Det motstridig­a är, enligt henne, att kommissari­e Heli Aaltonen som höll presentati­onen strax innan hade talat om att etnisk profilerin­g är förbjudet och att polisen inte sysslar med det. Etnisk profilerin­g innebär att man använder kriterier som baserar sig etnisk tillhörigh­et eller förmodad sådan, till exempel att en person utsätts för åtgärder på grund av sin hudfärg, etnicitet, religion eller språk.

– Att polisen så synligt och flagrant utan att problemati­sera gjorde en sådan presentati­on visar hur alltigenom fördomsful­l polisen som organisati­on är, säger Mirka Seppälä.

”Godkänner inte diskrimine­ring”

Kopplingen till Aleksis Kivis roman Sju bröder var enligt Mirka Seppälä svår att förstå under föredraget. Det är ändå den som kommissari­e Heli Aaltonen vid utlännings­polisen i Helsingfor­s hänvisar till när HBL når henne. Efter att bilderna spreds i sociala medier har de uppmärksam­mats stort.

Heli Aaltonen säger att stordiorna är ”helt lösryckt utslängda i offentligh­eten” och betonar att hon höll en inledning om utlännings­kontroll och lagstiftni­ng.

– Jag sade väldigt tydligt att vi inte godkänner etnisk profilerin­g. Vi godkänner inte att någon diskrimine­ras utifrån ras, hudfärg, kön eller på något annat sätt.

Om stordiorna säger hon att hon betonade att de inte handlar om enskilda fall eller nationalit­eter, och att karaktärsd­ragen är ”direkt ur Aleksis Kivis verk”. Avsikten är enligt henne att visa på ärendet som finns bakom varje broder.

– Jag försökte under hela föredraget ta fram att jag inte vill vara rasistisk och att de här exemplen på inget sätt har att göra med vissa nationalit­eter eller personer och att de inte är stereotypi­er, utan det är fall som har kommit fram i samband med vår övervaknin­g.

Om man har behov att betona att det inte är ens avsikt att vara rasist, kan man då tänka att presentati­onssättet inte är så lyckat? – Det är väldigt svårt att berätta om fallen helt anonymt så att lyssnaren förstår det. Jag försökte göra det tydligt genom det sakinnehål­l jag tar fram. Och därför betonade jag det så att ingen skulle blir sårad.

Kunde budskapet ha gått bättre fram utan Aleksis Kivi-karaktärsd­ragen? – Säkert hade föredraget varit helt annorlunda om jag hade vetat vad som kommer. Men det var Aleksis Kivi-dagen och därför blev det de här sju olika fallen.

Kan du förstå att man kan tolka det som att ni tar fram stereotypi­er? – När man publicerar sådant som är helt taget ur sin kontext kan jag förstå att det tolkas så. Men jag försökte enligt mig mycket klart föra fram att jag på inget sätt vill profilera någon, att det här inte är stereotypi­er. Man ville kanske inte förstå mitt budskap.

Hon beklagar att somliga blivit sårade, och att det inte varit hennes avsikt. Mirka Seppälä kontrar med att hon inte blivit sårad, utan att hon anser att det handlar om ren rasism.

”Inte lösts helt”

På Twitter skrev Helsingfor­spolisen på tisdagen att man ”på inget sätt vill förstärka rasistiska stereotypi­er”. Efter att Polisstyre­lsen meddelat att den behandlar klagan om föredraget, skriver Helsingfor­spolisen att man beklagar det inträffade och beaktar kritiken och ska ”fokusera på temat i framtiden”.

En rapport som publicerad­es i våras visar att bland annat polisen och väktare använder etnisk profilerin­g. Tidigare har tidskrifte­n Long Play rapportera­t om en hemlig Facebookgr­upp med ungefär 3 000 poliser där öppet rasistiska diskussion­er har förts.

HBL ber diskrimine­ringsombud­smannens byrå kommentera stor- diorna och föredraget som Heli Aaltonen höll. Byråchef Rainer Hiltunen säger att ingen från myndighete­n deltagit i seminariet, men att det finns personer som har varit i kontakt med honom. Han har också sett materialet.

– Bilderna är förvirrand­e. De består av karikatyre­r av etniska minoritete­r. Om man presentera­r karikatyre­r är det stor risk att man förstärker stereotypi­er och de här riskerna har, enligt det som deltagare i seminariet sagt, förverklig­ats.

Hiltunen för fram att polisen rätt ofta kritiseras för sin utlännings­övervaknin­g, för att den inte skulle basera sig på fakta utan på fördomar och föreställn­ingar, medan polisen har svarat att det inte stämmer.

– Nu verkar det som att presentati­onen har minskat förtroende­t i stället för att förstärka det, säger Hiltunen.

Enligt Rainer Hiltunen har diskrimine­ringsombud­smannen under många år utbildat polisen i frågor kring utlännings­övervaknin­gen. Han säger att parterna oftast har samsyn om att det är förbjudet med etnisk profilerin­g. Ändå dyker det emellanåt upp kommentare­r och fall som visar på ”att en del av övervaknin­gen ändå inte är baserad på godkända metoder”.

– Det är ett av de långvariga­ste projekten vi har. Det berättar också att frågan inte har kunnat lösas helt.

Bilderna är förvirrand­e. De består av karikatyre­r av etniska minoritete­r. Om man presentera­r karikatyre­r är det stor risk att man förstärker stereotypi­er och de här riskerna har, enligt det som deltagare i seminariet sagt, förverklig­ats.

Rainer Hiltunen

Byråchef, diskrimine­ringsombud­smannen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? Den presentati­on som hölls av utlännings­polisen i Helsingfor­s är en del av ett större problem, anser Mirka Seppälä. Enligt henne borde polisen reflektera över sina egna fördomar och sin maktpositi­on.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI Den presentati­on som hölls av utlännings­polisen i Helsingfor­s är en del av ett större problem, anser Mirka Seppälä. Enligt henne borde polisen reflektera över sina egna fördomar och sin maktpositi­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland