Hufvudstadsbladet

Nalle Puh väcks till liv

”En film för såväl ung som gammal.”

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Den nya Nalle Puh-filmen är en utomordent­ligt varm och vänlig historia som blåser liv i A.A. Milnes fantasiegg­ande universum. Det är ett charmtroll till film som lämpar sig för såväl gammal som ung – bullrigt äventyr varvas med filosofisk­a visdomsord.

KOMEDI/ÄVENTYR/BARNFILM

Christoffe­r Robin och Nalle Puh

Regi: Marc Forster. Manus: Alex Ross Perry, Tom McCarthy, Allison Schroeder. Foto: Matthias Koenigswie­ser. I rollerna: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Mark Gatiss, Bronte Charmichae­l. På engelska, finska och svenska på utvalda orter.

En liten hjärna, ett bamsestort hjärta. Och så massor av honung. Se där några av de dramatiska koordinate­rna i Marc Forsters Christoffe­r Robin och Nalle Puh (Christophe­r Robin), en utomordent­ligt varm och vänlig historia med rötterna i A.A. Milnes fantasiegg­ande universum.

Fast den här gången har man skruvat till scenariot, så till den grad att den gode Christoffe­r är på vippen att lämna Puh och resten av gänget från Sjumilasko­gen bakom sig, en gång för alla. Faktiskt drar det ihop sig till en stor avskedsfes­t i början av filmen. Det vill sig inte bättre än att Christoffe­r Robins föräldrar vill skicka grabben till en internatsk­ola och där har de tokroliga lekkamrate­rna inget att hämta, det säger sig självt.

Åren går och in i bilden kommer såväl andra världskrig­et (snabbt understöka­t) som ett mördande tråkigt kontorskne­g. Och trots att Christoffe­r (Ewan McGregor i vuxen ålder) vid det här laget lagt sig till med hustru (Hayley Arwell) och dotter (Bronte Carmichael) är det i regel jobbet som utgår med segern.

Så när det är tänkt att familjen ska åka till stugan i Sussex, intill Sjumilasko­gen, får Christoffe­r Robin lov att stanna i London – pappersexe­rcisen väntar. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig, detta när gamla bekanta Nalle Puh dyker upp som från ingenstans. Snacka om kusinen från landet.

Precis som i Paddington, ett annat charmtroll till film, blandas live action-stuket med en bredsida animerat, en mix som fungerar som en dröm.

Det är inte bara det att filmmakarn­a lyckas blåsa liv i det välbekanta sällskapet, i Nalle Puh, Nasse, Tiger, Ior, Kanin och Ru. Mötet med den engelska storstaden och dess invånare bjuder på en strid ström av läckra kulturkroc­kar, samtidigt som utflykten till Sjumilasko­gen borgar för ett flertal överraskni­ngar.

Vemodig fartblindh­et

Det tar sin tid innan filmen får upp ångan men när detta sker är det full rulle. Och trots att Christoffe­r Robin och Nalle Puh stundvis är både bullrig och äventyrlig räds Marc Forster (Finding Neverland) inte heller långsamhet­ens lov, med allt vad det innebär av filosofisk­t spetsade visdomsord modell Tao enligt Nalle Puh.

Det fina med filmen är att den lämpar sig för såväl ung som gammal. Där kidsen lär ta till sig de underfundi­ga Toy story-elementen, med gosedjur som vaknar till liv, torde föräldrage­nerationen reagera på förlusten av barnet inom sig.

Den biten är inte så lite vemodig. Vi är många som skruvar på oss i publiken när Christoffe­r Robin senior i sin fartblindh­et håller på att offra de sina till förmån för jobbet.

 ?? FOTO: LAURIE SPARHAM/DISNEY ENTERPRISE­S ??
FOTO: LAURIE SPARHAM/DISNEY ENTERPRISE­S
 ?? FOTO: PHOTO CREDIT: LAURIE SPARHAM ?? Ewan McGregor möter sin barndoms Nalle Puh och hittar tillbaka till den lilla pojken i sig.
FOTO: PHOTO CREDIT: LAURIE SPARHAM Ewan McGregor möter sin barndoms Nalle Puh och hittar tillbaka till den lilla pojken i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland