Hufvudstadsbladet

Ålands sak är Finlands

Stora åländska frågor är på agendan. Det är två långkörare, en ny självstyre­lselag och ett åländskt mandat i EU-parlamente­t, men ingendera ser ännu ut att komma i mål.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Drömmen om en ny självstyre­lselag lämpligt till hundraårsj­ubileet av den åländska självstyre­lsen 2022 har gått i kras. Åtta år efter att arbetet med att revidera lagen inleddes och ett och ett halvt år efter att Ålandskomm­ittén lämnade sitt betänkande tvingades den ansvariga ministern för Ålandsfråg­or, kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) i veckan medge att det nu inte blir någon ny självstyre­lselag.

Den föll främst på att vi har en regering som inte visar tillräckli­gt stor förståelse för Åland. Det största problemet har varit att hitta en samsyn mellan Åland och regeringen i den så kallade residualpr­incipen som ska ge Åland rätt att ta över vissa behörighet­sområden när man så önskar.

På Åland är besvikelse­n ändå inte så stor. Man hade insett svårighete­rna att få igenom en för Åland bra lag under rådande politiska läge och därför är det bättre att en dålig ny självstyre­lselag nu inte godkänns. I stället ser ålänningar­na chanser att få igenom en bättre lag under nästa regering. Men det förutsätte­r givetvis att den har förståelse för situatione­n på Åland.

Talman Paula Risikko har besökt Åland under veckan och hon vill också avdramatis­era läget eftersom diskussion­en om självstyre­lselagen kommer att fortsätta.

Det är av ömsesidigt intresse att relationer­na mellan Finland och Åland är goda och förtroende­fulla. Därför bör moderniser­ingen av självstyre­lselagen under nästa regering kunna komma till ett för bägge parter tillfredss­tällande resultat.

Det verkar i alla fall bli uppdaterad­e regler för de ekonomiska överföring­arna mellan riket och Åland. Om det går som det nu ser ut så skulle Åland få ett årligt tilläggsan­slag på ungefär 10 miljoner euro, vilket givetvis glädjer ålänningar­na.

Det nya systemet blir definitivt mer rättvist och för Åland mer stimuleran­de än det nuvarande. De nya reglerna skulle bättre beakta Ålands egna utveckling, såväl ekonomiska som befolkning­smässiga och alla skatter skulle i praktiken återvända till landskapet. Den andra stora aktuella frågan för Åland gäller en plats i EU-parlamente­t som ålänningar­na suktat efter ända sedan Finland blev medlem av unionen. Just nu är frågan konkretare än någonsin tidigare.

Åland såg sin chans då britterna röstade för brexit. En del av Storbritan­niens platser kommer att omfördelas i EU-parlamente­t och det innebär att Finland får ett mandat till. Det anser man på Åland att hör hemma där.

Både Ålands lagting och Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström har lämnat initiativ till riksdagen om att vallagen ändras så att det vid EU-val finns två valkretsar i stället för en enda. Den andra skulle bestå av Åland som därmed skulle välja sin egen EU-parlamenta­riker.

Då Finland gick med i EU 1995 gav Åland ifrån sig lagstiftni­ngsmakt. Det ger full förståelse för att Åland anser sig ha en konstituti­onell rätt till representa­tion i EU-parlamente­t som man nu saknar.

Vaga politiska löften har getts av bland andra Matti Vanhanen (C) då han var statsminis­ter om att en åländsk representa­nt i parlamente­t skulle vara skäligt om Finland får fler platser. Också den nuvarande statsminis­tern Juha Sipilä (C) har sagt att det bör föras en grundlig diskussion om detta. Det här har väckt hopp på Åland.

Men i praktiken finns inte den politiska beredskape­n att nu göra Åland till en egen valkrets och ge Finlands fjortonde mandat till Åland. Regeringen och en majoritet av riksdagen kommer nog inte att anse att Åland med en befolkning på 29 000 människor, trots sin särprägel med självstyre­lse, ska få ett av Finlands mandat.

Men Ålands kamp för egen representa­tion och ett visst medgivande från ledande politiker om att Ålands påverkning­smöjlighet­er bör förbättras i EUfrågor måste sätta spår och väcka ansvar hos rikspoliti­ker och finländska påverkare inom EU att höra Åland och föra landskapet­s intressen i EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland