Hufvudstadsbladet

Tidigare domar kan ge seriepedof­ilen hårdare straff

- SPT/HENRI FORSS nyheter@hbl.fi

Den misstänkta seriepedof­ilen dolde sitt ansikte när rättegånge­n mot honom inleddes. Åklagaren Yrjö Reenilä säger att de tidigare domarna kan leda till ett hårdare straff.

Den misstänkta seriepedof­ilen dolde sitt huvud under Brottspåfö­ljdsmyndig­hetens röda täckjacka med grå axlar när rättegånge­n mot honom inleddes i Helsingfor­s tingsrätt i går. Efter att fotografer­na lämnat salen tog han av sig jackan och då avslöjades en mager femtioårig man med ljust hår.

Rätten fattade som väntat beslutet att rättegånge­n sker bakom stängda dörrar på grund av ärendets känslighet. Den misstänkta mannen står åtalad för bland annat 26 fall av sexuellt utnyttjand­e av barn, 12 fall av köp av sexuella tjänster av ung person och 5 fall av innehav av barnpornog­rafisk bild. Antalet offer är 28.

Åklagare i fallet är häradsåkla­gare Yrjö Reenilä. Reenilä säger att han tills vidare inte tar ställning till straffkrav­et.

– Diskussion­en om påföljder äger rum under sista behandling­sdagen. Då kommer jag att presentera mina krav, säger Reenilä.

Mannen har tidigare blivit dömd tre gånger för att ha antastat unga pojkar – åren 1996, 2009 och 2012. Hans längsta straff hittills har varit fem och ett halvt år i fängelse. Han har bytt namn minst två gånger.

– De tidigare domarna kan leda till att man kräver hårdare straff, säger Reenilä.

Enligt honom är det exceptione­llt med så många målsägande­n i ett dylikt fall. Vid tidpunkten för de misstänkta brotten var pojkarna 13–15 år. Enligt polisen lockade den misstänkta mannen dem till sexuella handlingar med snus och alkohol. Han bad också om pojkarnas telefonnum­mer och höll kontakt med dem.

Tullen gjorde husrannsak­an

Polisen kom mannen på spåren i samband med att tullen gjorde en husrannsak­an hos honom. Förutom sexualbrot­t är mannen också misstänkt för tobaks- och alkoholbro­tt. I samband med husrannsak­an kom tullen över elektronis­k utrustning som väckte misstankar om sexualbrot­t.

Polisen grep mannen i februari i år och därefter har han varit häktad. Till rätten anlände mannen från Vanda fängelse.

Reenilä vet inte om mannen har fått vård för sina böjelser. Som åklagare har han inga planer på att kräva en rättspsyki­atrisk undersökni­ng av mannen. En dylik undersökni­ng brukar ofta göras i samband med allvarliga våldsbrott, mindre ofta i samband med sexualbrot­t.

Enligt Reenilä finns det inga möjlighete­r att bura in mannen för gott om rätten bedömer att han är skyldig.

– Alla dömda friges någon dag, till och med de som fått livstids fängelse, säger Reenilä.

Tingsrätte­n har reserverat sexton dagar för behandling­en. Enligt rättens beslut kommer allt rättegångs­material att hemligstäm­plas i 60 år. Domen kommer sannolikt att vara delvis offentlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland