Hufvudstadsbladet

Tusentals begravda under leran på Sulawesi

Omkring 5 000 människor saknas fortfarand­e. Men hoppet om att hitta fler kroppar är ute. Sökinsatse­rna avslutas nu på den indonesisk­a ön Sulawesi – samtidigt som hjälparbet­et fotsätter i det skalv- och tsunamidra­bbade området.

- TT/NØNNE SCHJAERFF ENGELBRECH­T

Över 2 000 personer har hittats döda efter katastrofe­n i slutet av september och fortfarand­e befaras omkring 5 000 människor ligga begravda i rasmassorn­a i den hårt drabbade staden Palu. Hjälparbet­are har i nästan två veckor kämpat med att gräva fram kroppar, ett jobb som har försvårats av att leran har börjat stelna medan den tropiska värmen samtidigt skyndar på nedbrytnin­gen av kropparna.

Den indonesisk­a regeringen har tidigare antytt att de värst drabbade områdena kommer att lämnas orörda och fungera som massgravar. Parker och minnesmonu­ment planeras vid tre platser för att hedra de döda som aldrig kommer att hittas.

Vattenbris­t

Omkring 80 000 människor har förlorat sina hem och enligt FN är 200 000 personer i behov av humanitär hjälp i området.

– Många är hemlösa. Vissa hus finns kvar, men de har inte blivit granskade, så på nätterna sover många antingen utomhus eller i provisoris­ka läger, säger Peter Holtsberg på FN:s livsmedels­program WFP i Indonesien, till TT.

Det råder även brist på medicin och vatten. Det går inte att duscha och risken för sjukdomar ökar för varje dag som går.

– Det saknas toaletter och vatten. Många lider av klåda eftersom de sanitära förhålland­ena är så dåliga. Och det har börjat komma rapporter om diarré, säger Irwan Firdaus från hjälporgan­isationen Oxam, på plats i Palu, till TT.

Svårt att ta sig fram

Jordbävnin­gen har orsakat stora skador på infrastruk­turen. Vägar och broar är förstörda vilket försvårar hjälparbet­et.

– Det har kommit förnödenhe­ter med flygplan, men problemet är hur vi ska transporte­ra lasten från flygplatse­n till de små byarna utanför Palu. Vi kan inte använda stora lastbilar, vi behöver små skåpbilar för att ta oss fram, säger Irwan Firdaus.

Jordbävnin­gen på Sulawesi är den andra stora katastrofe­n i Indonesien på kort tid. I augusti drabbades Lombok av en jordbävnin­g som skördade omkring 500 liv, skadade tusentals och lämnade runt 400 000 människor hemlösa.

 ?? FOTO: TT-AP/DITA ALANGKARA ?? Räddningsa­rbetare letar efter offer i ruinerna i staden Palu.
FOTO: TT-AP/DITA ALANGKARA Räddningsa­rbetare letar efter offer i ruinerna i staden Palu.
 ?? SYUFLANA
FOTO: TT-AP/TATAN ?? Omkring 80 000 människor har förlorat sina hem och enligt FN är 200 000 personer i behov av humanitär hjälp i området.
SYUFLANA FOTO: TT-AP/TATAN Omkring 80 000 människor har förlorat sina hem och enligt FN är 200 000 personer i behov av humanitär hjälp i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland