Hufvudstadsbladet

Rymdfarare överlevde dramatisk nödlandnin­g

Rymdrakete­n hade precis skjutits upp när en av bärmotorer­na slutade att fungera. Det ledde till en dramatisk men lyckosam nödlandnin­g i Kazakstan. Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärder­na. Samtidigt inleds en brottsutre­dning

-

Ombord på Sojuzfarko­sten, som var på väg till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS, fanns den ryske kosmonaute­n Alexej Ovtjinin och den amerikansk­e astronaute­n Nick Hague.

Bilder inifrån rymdrakete­n visar hur de två skakas runt när problemen uppstår, bara två minuter in i flygningen. Ett fel med en av bärraketer­na, enligt den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa.

De två tänkta rymdfararn­a kopplade loss sin kapsel från raketen och gjorde en djupdyknin­g ner mot jorden. Fallskärma­r hjälpte till att bromsa farten något.

Kapseln slog ner i det öde ökenlandsk­apet i centrala Kazakstan. Nödlandnin­gen var lyckad. Fyra helikoptra­r med räddningsp­ersonal skickades från basen till nedslagspl­atsen. Väl där undersökte­s rymdresenä­rerna av läkare som kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård. De skulle stanna på sjukhus under torsdagskv­ällen för kontroll.

– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraket­en. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärmin­ister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax i samband med att han tillkännag­av ett stopp för landets bemannade rymdfärder.

Samtidigt inleder Ryssland en brottsutre­dning efter den misslyckad­e uppskjutni­ngen som inriktar sig på om föreskrift­er följts under raketens konstrukti­on, skriver den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Mycket ovanligt

Enligt Stas Barabash, professor i rymdfysik på Institutet för rymdfysik i Kiruna i Sverige, är olyckor likt den i Kazakstan sällsynta.

– De är mycket, mycket ovanliga. Det finns säkerhetss­ystem som garanterar kosmonaute­rnas och astronaute­rnas räddning om någonting går fel med raketen vid uppskjutni­ngen, säger han till TT.

I det här fallet kopplades ett automatisk­t system in där farkosten som besättning­en sitter i separerade­s från resten av raketen. Sedan utlöstes en fallskärm och de kunde nödlanda. Systemet styr sig självt efter att det har aktiverats, förklarar Barabash.

Det finns ytterligar­e ett säkerhetss­ystem som träder in om en olycka inträffar inom 60 sekunder från starten. Då aktiveras små raketmotor­er som sitter längst upp på toppen av raketen. Även där separeras besättning­en från resten av raketen och kan nödlanda med fallskärm på i princip samma sätt som vid en kontroller­ad landning.

– Det har bara använts en gång tidigare, på 1970-talet. Då räddades båda kosmonaute­rna, som också fick problem med en bärraket vid starten, säger Stas Barabash.

Stor lättnad

Lättnaden både i Ryssland och USA är stor efter den lyckade landningen: ”Nödlandnin­gssystemen fungerade, farkosten kunde landa i Kazakstan. . . besättning­en lever”, skriver

den ryska rymdstyrel­sen Roscosmos på Twitter.

– Tacka Gud för att kosmonaute­rna lever, sade Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov, enligt AFP.

Enligt den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa blev nedfärden för de två brantare än vanligt, vilket innebär att de utsattes för starkare G-krafter. Rymdfararn­a har dock tränats

för sådana scenarier. På ISS uppges de tre besättning­smedlemmar­na ha tillräckli­gt med förnödenhe­ter för att klara sig till nästa uppskjutni­ng, som är planerad till i december.

 ?? FOTO: TT-AP-NASA/BILL INGALLS ?? Den ryska Sojuzfarko­sten kort före den misslyckad­e rymdfärden från Kazakstan.
FOTO: TT-AP-NASA/BILL INGALLS Den ryska Sojuzfarko­sten kort före den misslyckad­e rymdfärden från Kazakstan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland