Hufvudstadsbladet

Uppmärksam­ma kvinnornas färgdighet­er

-

VÄRNPLIKT Jag försöker komma in på den finska försvarsma­ktens hemsida. Den laddar långsamt. För ungefär ett halvår sedan, när min lillebror fyllde 12 år, insåg jag att han om sex år blir kallad till uppbåd. Det här händer inte mig, eftersom jag är född kvinna, men om jag vill kan jag om tre år ansöka om att få göra frivillig militärtjä­nst.

Skulle jag vilja göra militärtjä­nst? I princip skulle jag vilja det; det skulle stärka mitt självförtr­oende att klara av något som ter sig omöjligt. Det skulle kännas viktigt för mig att vara del av något större, att ha ett ändamål och känna mig behövd av mitt land. Dessutom känns det fel att kalla sig feminist och kräva lika rättighete­r för alla när värnplikt gäller bara män. Ändå kommer jag fram till att, nej: jag vill inte göra militärtjä­nst. Att gå en utbildning där man lär sig ha ihjäl människor går emot mina principer. Jag är kanske inte heller den bästa på att lyda order utan att ifrågasätt­a dem. Jag kunde arbeta som läkare, ambulansch­aufför eller något annat liknande inom armén, men att döda, nej.

Kvinnor i armén är fortfarand­e ett relativt nytt fenomen. Lagen om kvinnors frivilliga värntjänst trädde i kraft 1995 och för många känns det ännu främmande med kvinnor i tjänst. Kaisa-Maria Tölli berättar i en intervju i HS (27.9) att hon av männen i sin grupp sågs som den svagaste länken. Fastän kvinnor är fysiskt svagare än män är det inte enbart fysiken som avgör ens duglighet eller ger framgång som soldat. De färdighete­r som kvinnor har borde uppmärksam­mas och tas tillvara. Tölli konstatera­r att inte alla uppgifter inom för-

Att gå en utbildning där man lär sig ha ihjäl människor går emot mina principer.

svaret kräver en järnhård fysisk prestation­sförmåga.

Jag tycker inte att lösningen på frågan om en jämställd militärtjä­nst mellan män och kvinnor är att varje ungdom i Finland skall göra militärtjä­nst. I stället förespråka­r jag idén om medborgart­jänst, det vill säga att både män och kvinnor blir inkallade och testade och en viss kvot män och kvinnor väljs till militärtjä­nst utifrån lämplighet och intresse. Resten gör medborgart­jänst, alltså får en utbildning i krisfärdig­heter. Då skulle alla ha möjlighete­n att göra nytta för sitt land utan att gå emot sin övertygels­e. Ifall krig bryter ut finns det både folk vid fronten och folk hemmavid som har utbildning för krissituat­ioner. Vem vet vad framtiden för med sig?

ELLI VENETJOKI elev i Åshöjdens grundskola, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland