Hufvudstadsbladet

Vaghet leder ingen vart

-

Antingen omfattar man EU:s värderinga­r eller så gör man det inte. Så svartvitt såg förre utrikes- och statsminis­tern Alexander Stubb på saken i intervjun med MTV:s Peter Nyman i tisdags.

Om ett par veckor ska EU-parlamente­ts borgerliga grupp EPP välja sin spetskandi­dat för att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommission­ens ordförande. Stubb förefaller ta det med ro att Tysklands Manfred Weber har förbundska­nsler Angela Merkels stöd för ordförande­posten och därmed är en stark kandidat för nominering­en.

Profilerna är olika. Weber kommer från det bayerska kristdemok­ratiska CSU som tillsamman­s med det större partiet CDU gått till val och som också länge stödde Merkel. CSU är mer konservati­vt än CDU och Weber är mer konservati­v än Merkel.

Men att tänka sig att Merkel skulle stödja någon annan än Weber är givetvis otänkbart.

Stubb profilerad­e sig själv som ”center-vänster” inom sin egen partigrupp och räknar sig öppet till den liberala falangen.

Ser man till meriterna drar Stubb det längre strået. Före sin nuvarande post på Europeiska Centralban­ken har han varit utrikes-, utrikeshan­dels-, stats- och finansmini­ster. EU kunde Stubb på sina fem fingrar redan innan han plockades till Finland av dåvarande statsminis­tern Jyrki Katainen för att efterträda Ilkka Kanerva som utrikesmin­ister. Weber har ingen ministerer­farenhet.

Men valet till ordförande­posten handlar om politik. Tyskland är ett av de bärande länderna inom EU och det talar för att Weber drar det längre strået när det gäller EPP:s val av ”spetskandi­dat”. Någon promenad till ordförande­posten blir det inte, mycket beror på hur parlamente­ts maktfördel­ning mellan de olika grupperna – borgerligt och vänster – ser ut efter det kommande EU-valet.

Men tillbaka till värderinga­rna och Stubbinter­vjun. USA är inte på väg ut ur kretsen av demokratis­ka länder, men har ändå ändrat riktning på ett sätt som lämnar efter sig ett maktvakuum, enligt Stubb. Och det vakuum som någon lämnar efter sig fylls alltid av någon annan och den som Stubb vill se göra det är EU.

Och betonar än en gång värderinga­rna.

Som man just nu nästan ogenerat tummar på lite på olika håll inom EU – i Ungern, till exempel. Men också på andra håll, inklusive i Norden.

Vem som än efterträde­r Juncker på posten som kommission­sordförand­e om ett drygt år kommer sannolikt att streta i en seg uppförsbac­ke – tillsamman­s med andra.

För det är inte bara EU som befinner sig i kris. Europaråde­t, som bildades 1949 (och inte ska förväxlas med EU-organet Europeiska rådet) befinner sig i ett läge där man på Hamlets vis ställer sig frågan ”att vara eller inte vara”.

Europaråde­t har åderlåtits på sin finansieri­ng på ett sätt som kan leda till att hela rådet monteras ner. Ryssland har inte betalt sin medlemsavg­ift sedan landet drabbades av sanktioner efter den olagliga annekterin­gen av Krim 2014 och Turkiet har meddelat att man inte kommer att bidra från början av nästa år.

Därmed hotas en av de viktigaste organisati­onerna för fred och utveckling av rättssamhä­llet i Europas länder att gå i graven.

I ett försök att förhindra att så skulle ske försökte parlamenta­riker från de 47 medlemslän­derna i veckan nå en enighet om stadgeändr­ingar. Ändringarn­a hade gjort det möjligt för också ryska parlamenta­riker att delta i den parlamenta­riska församling­ens (PACE) arbete (i ministerko­mmittén kan Ryssland delta). Det handlade egentligen om en uppluckrin­g som många medlemmar, bland dem Sverige och Storbritan­nien, motsatte sig. Finland var först på en annan linje och stödde ändringsfö­rslaget. Motivering­en var att det är bättre att upprätthål­la en dialog än att isolera ett land.

Oenigheten var ändå så stor att det hela uppsköts på framtiden.

Europaråde­t har haft och har fortfarand­e en stor betydelse för demokratiu­tvecklinge­n i Europa, bland annat utbildas unga från olika länder varje år. Europaråde­t är också en garant för det fria ordet och samarbetar med FN och EU. Jämlikhet och rättsstate­n är grundlägga­nde värden. Dess ställning är speciell också därför att alla europeiska länder utom Vitrysslan­d och Kosovo är medlemmar. Dessutom har USA, Kanada, Japan, Mexiko, Israel och Vatikansta­ten observatör­sstatus i rådet.

Finland som i november blir ordförande för Europaråde­ts högsta beslutande organ, ministerko­mmittén, har sannolikt en ännu brantare uppförsbac­ke framför sig under sitt halvt år långa ordförande­skap än vad Junckers efterträda­re kommer att ha inom EU.

Värderinga­r har att göra med trovärdigh­et. Precis som FN och andra organisati­oner tampas Europaråde­t och EU med ett missnöje som blommar upp i form av ytterlighe­tsrörelser. Stubbs medicin är att det gäller att vara lyhörd för missnöjet och grunderna för det. För att lösningarn­a ska vara bestående borde de ändå vara multilater­ala, inte bilaterala.

Här läggs fingret på en öm punkt för det verkar inte som om viljan att tillsamman­s och på bred front tackla utmaningar­na, det må sedan gälla den fria rörlighete­n, klimatfråg­or, säkerhet eller någon annan grundlägga­nde fråga för fred och utveckling.

Hur man ska hålla kvar trovärdigh­eten när det gäller vad man står för och ändå vara lyhörd för missnöjet och krafter som försöker splittra i stället för att ena är frågan. Själva värderinga­rna är konkret formulerad­e. Det är den politiska förankring­en man måste komma åt i FN, EU och Europaråde­t.

Just nu verkar den vägen både lång och knagglig. Men alternativ­en är betydligt sämre.

”Det är inte bara EU som befinner sig i kris. Europaråde­t, som bildades 1949 (och inte ska förväxlas med EU-organet Europeiska rådet) befinner sig i ett läge där man på Hamlets vis ställer sig frågan ’att vara eller inte vara’.”

YRSA GRÜNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland