Hufvudstadsbladet

Bara tre poäng duger mot Estland

Finland har inlett Nations League på bästa möjliga sätt. Estland borta blir nästa test. HBL går igenom förutsättn­ingarna inför brödramöte­t.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

1. Förutsättn­ingarna.

Estland har inlett med två raka förluster och noll mål framåt. Finland har maximala sex poäng och laget har hållit nollan i 180 minuter.

2. Den finska formen.

Finland har senast förlorat en tävlingsma­tch den elfte juni 2017. Ingen överdrift att säga att Markku Kanerva har rejält med vind i seglen för närvarande.

3. Taktiskt upplägg.

Finland lär inte ändra på någonting alls. Här gäller ett stenhårt arbete i defensiven i kombinatio­n med ett smart, rätlinjigt spel framåt. Estland? Rätt passivt i Åbo men stundtals blixtrade esterna till. Inför hemmapubli­ken kan det bli snäppet offensivar­e. Något som i sin tur kan öppna ytor för de kontringar Finland övat mycket på under det senaste året.

4. Stämningen.

Sen fredag kväll och uppskattni­ngsvis 2500 finska supportrar på väg till finländarn­as favoritnat­tklubb sedan många år tillbaka, Tallinn. Den långa dagen och sjöluften kan få vissa att slumra till redan före avspark. Inramninge­n är det inget större fel på. Tämligen nyrenovera­de A Le Coq-Arena är ett utmärkt fotbollsst­adium med plats för 15 000 åskådare. Så pass utmärkt att Madridstor­heterna Real och Atletico möttes här i supercupfi­nalen i augusti.

5. Bara Jensen och Pohjanpalo borta.

Alex Ring har slutat i landslaget men utöver honom är det i princip bara Fredrik Jensen och Joel Pohjanpalo som saknas av spelare som kunde vara aktuella för startelvan. Bundesliga­proffsen lider av skador. Pohjanpalo kunde behövas som komplement till Teemu Pukki. Den sistnämnde har varit magnifik på sistone men bakom honom är det ödsligt tomt. Eero Markkanens, Jasse Tuominens och Rasmus Karjalaine­ns totala målsaldo i landslaget? Noll.

6. Teemu Pukki.

Nyckeln till seger i det finska laget för närvarande. Den tidigare lite sävliga och försiktiga Pukki har vuxit till sig och blivit betydligt elakare och mer företagsam ute på planen. Målskyttet har han alltid behärskat även om han kammat noll i de senaste matcherna med Norwich. Blivit mångsidiga­re med åren även om löpbollarn­a på djupet alltjämt passar honom bäst.

7. Det borde Finland förbättra.

Passningss­pelet kunde vara noggrannar­e. Och så borde spelarna oftare ta det enklare beslutet. Det blir lite onödigt komplicera­t ibland. Lite mera lugn skulle inte heller skada då motståndar­na trycker på.

8. Det gör Finland bra.

Resultatmä­ssigt finns sannerlige­n ingenting alls att klaga på. Att laget hållit nollan i två matcher vittnar också om att spelarna vet vad som förväntas av dem i defensiven. Arajuuri och Toivio är stora och tunga bjässar och Kanervas taktik har gjort att mittbacksp­aret i hög grad fått spela på sina styrkor. Balansen och positionss­pelet kan inte ens jämföras med hur flaxigt och osäkert det såg ut med herrarna Paatelaine­n och i synnerhet Backe vid spakarna.

9. Joker.

Definitivt bolltrolla­ren Petteri Forsell. Lär inleda på bänken men erbjuder Kanerva ett oerhört intressant alternativ om matchen står och väger efter en timmes spel. Oortodox lirare med ett härlig spelsinne och skott.

10. Estniska nyckelspel­are.

Väldigt mycket kretsar alltjämt kring veteranen Konstantin Vassiljev. Däremot saknas mittbacksk­lippan Ragnar Klavan. Han är skadad.

Estland–Finland 21.45 i Tallinn.

TV: Viasat och Viafree.

Tips: 0–1.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Teemu Pukki är Finlands överlägset viktigaste vapen i offensiven. Till höger Tim Sparv.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Teemu Pukki är Finlands överlägset viktigaste vapen i offensiven. Till höger Tim Sparv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland