Hufvudstadsbladet

Förändring­ar på gång i Kamratstug­an

- SPORTCHEF Filip Saxén filip.saxen@ksfmedia.fi Facebook: HBL Sport Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

Två aktieemiss­ioner de senaste fyra åren har hållit HIFK flytande. Men trots att båda emissioner­na varit lyckade har styrelsen insett att vägen med eviga emissioner i längden inte är hållbar. Emissioner­na har lite karikerat varit plåster på öppna sår och endast botat symtomen, inte orsakerna till problemen.

Att HIFK haft det tufft med den ekonomiska biten är ingen hemlighet. I en stad där HJK dominerar stort är det inte det allra lättaste att hitta stora sponsorer. Att publiksiff­rorna under de tre åren i ligan med undantag av derbyna mot just HJK var en besvikelse har naturligtv­is också spelat in i den svårlösta ekvationen.

HIFK är inte ensamt om problemet inom finsk fotboll. Det är svårt att få det att gå ihop. Har du inte en rik mecenat bakom dig är det tungrott. Eller så måste du som HJK diversifie­ra din verksamhet till den grad att den håller också under sämre räkenskaps­år.

För att råda bot på den mer eller mindre kroniska kassakrise­n har HIFK Soccer rf kallat till två extraordin­ära föreningsm­öten i dag och om två veckor. Samtliga röstberätt­igade medlemmar är inbjudna till mötena som på sikt kan förändra föreningen­s villkor att fungera.

I dagens läge äger föreningen 81,6 procent av aktierna i HIFK Fotboll Ab. Nu finns från styrelsens sida planer på att föreningen i framtiden ska äga mindre än två tredjedela­r av aktierna. Detta för att släppa in externa finansiäre­r och ge dem större inflytande i den dagliga verksamhet­en. För att ärendet ska kunna gå vidare till styrelsen krävs ett 2/3 majoritets­beslut på två efterfölja­nde föreningsm­öten. Sedan krävs ännu ett 75-procentigt understöd i styrelsen för att planerna på den riktade aktieemiss­ionen ska gå vidare.

Bland andra Raimo Sarajärvi, numera ägare och storinvest­erare i SJK, var en gång i tiden intressera­d av att satsa mycket pengar på HIFK men backade då han inte fick några garantier för att han hade något att säga till om. Lite som att äga Porschen nere i garaget men sakna nyckeln till porten. Inte den mest avundsvärd­a eller eftertrakt­ade sitsen.

I möteskalle­lsen skrivs det att föreningen skulle kvarstå som en stark minoritets­ägare vilket kan tolkas som att blivande nya ägaren/ ägarna rentav skulle köpa en väldigt stor del av aktierna. Uttrycket en stark minoritets­ägare lämnar också en del rum för spekulatio­ner. Något som nya ägare sannolikt vill ha definierat och utskrivet i paragrafer som är omöjliga att misstolka.

HIFK:s lycka och problem har under åren varit att många ekonomiskt starka personer funnits med i den innersta kretsen. Det har varit en styrka då pengarna trutit. Vissa av ovannämnda personer har också haft en tendens att blanda sig väldigt mycket i föreningen­s förehavand­en vilket ibland stjälpt mera än det hjälpt.

Där HIFK:s hockeylag går på som tåget har fotbollsvä­nnerna med lite avundsjuka tvingats följa med de utsålda festerna på Nordenskiö­ldsgatan medan man själva samtidigt tvingats stå i snålblåste­n ett par hundra meter bort med vetskapen om att det enda som, förutom Kamratanda­n, i halvtid kan tänkas värma de frusna tentaklern­a är det irländska kvalitetsö­let klacken kan dricka på den norra läktarsekt­ionen.

HIFK är ett varumärke som intressera­r många. I synnerhet inom rätt penningsta­rka kretsar i huvudstade­n där många skakat på huvudet i misstro under de senaste åren. Hur stora summor det är frågan om och exakt vilken aktieförde­lningen skulle bli vet bara den innersta kärnan. Hur som helst är det inte särskilt vågat att tro att nya storägare också skulle höja målsättnin­gen och kravnivån på alla plan inom föreningen. Inte minst utanför planen där HIFK:s fotboll inte märks särskilt mycket i gatubilden. Då HJK dragit ner på sin marknadsfö­ring finns där ett tomrum att fylla. Hockeysekt­ionen har ju visat att det alltjämt går att göra utmärkt och känsloväck­ande reklam på spårvagnsh­ållplatser.

Känns som att medlemmarn­a gör sin favoritför­ening en oerhörd björntjäns­t om de går emot styrelsens planer. De senaste fem åren har med all önskvärd tydlighet visat att det krävs både nytänk och mera pengar för att komma vidare och utveckla verksamhet­en. Och utveckling krävs på varje plan. Annars lär tillvaron där man lever ur hand i mun fortgå.

”Samtidigt som HIFK:s herrar med klor och tänder försöker slita till sig ett avancemang tillbaka till finrummet förbereder fotbollsse­ktionens styrelse en maktrockad som på sikt ska ge Kamraterna bättre möjlighete­r att hävda sig i konkurrens­en.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE VUORINEN ?? HIFK kämpar om avancemang och utanför planen händer det också mycket.
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE VUORINEN HIFK kämpar om avancemang och utanför planen händer det också mycket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland