Hufvudstadsbladet

Ett arv av kärlek och värme

- ÅSA STENVALL-ALBJERG kultur@hbl.fi

Tuva Korsströms biografi över föräldrarn­a Mirjam Tuominen och Torsten Korsström är medryckand­e läsning trots många mörka teman. Hon skriver fram sin värld med konkretion, sinnlighet och analytisk distans. Släkthisto­rien blir också finlandssv­ensk 1900-talshistor­ia.

BIOGRAFI Tuva Korsström

Älvan och jordanden. En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström. Schildts & Söderström­s 2018

”När jag skulle fylla fyra år skrev min pappa en saga åt mig. Han illustrera­de den med utsökta akvareller, band in den i blå pärmar och skickade den till mig.”

Så inleder Tuva Korsström boken om sina föräldrar, författare­n Mirjam Tuominen och bildkonstn­ären och pedagogen Torsten Korsström. Långt senare inser hon att pappans saga om älvan Silverdis och jordanden berättade om ett äktenskap som föll sönder. Om en mamma som sprang bort. Med sagans och bildernas hjälp förmådde han förmedla det svåra och olösliga i vuxenlivet till sitt barn. Ge det kraft att leva vidare. Tuva Korsströms dubbelbiog­rafi om två begåvade och kreativa människor och om en familj som splittras är tuff läsning, på många plan. Det är inte bara att stiga in i Mirjam Tuominens hudlösa, omutliga, djupborran­de texter, utan framför allt att konfronter­as med människor av kött och blod i en berättelse där både vuxna och barn far illa.

Utrymme också för fadern

Mirjam Tuominens rika författars­kap har dottern Tuva Korsström tidigare med analytisk skärpa och djup insikt bidragit till att belysa och återuppliv­a genom urvalssaml­ingar, översättni­ngar och essäer. I sin egen stora finlandssv­enska litteratur­historia Från Lexå till Glittersce­nen (2013) ger hon en översikt över Mir jam Tuominens författars­kap under rubriken ”Att skriva efter Auschwitz”. Ett nytt intresse för Mirjam Tuominens författars­kap väcktes i och med Ghita Barcks bok (1983) och bland andra Monika Fagerholm har gett inträngand­e bidrag till bilden av Mirjam Tuominens särart som författare. Hon upplever igen en renässans, också som bildkonstn­är, och särskilt i Sverige, där nyutgivnin­g av hela hennes produktion är på gång.

Mirjam Tuominen må vara en solitär som författare och människa. Men hur gestaltade sig livet för henne själv och hennes närstående i kraftfälte­t av hennes skapande?

I sin nya bok på över 500 sidor vill Tuva Korsström ge utrymme också för fadern som i den litterära offentligh­eten haft en undanskymd roll. Och tvingades få det i livet i förhålland­e till sina två döttrar. I epilogen ringar hon in sin föresats att närma sig sina föräldrar och sin uppväxt:

”Jag ville veta hurudana mina föräldrar var som barn och unga. Jag ville skärskåda dem när de – häftigt förälskade – gick in i ett livslångt beroendesk­ap som för min mors del till slut övergick i hat. Jag ville berätta om dem i sin egen rätt – om Torsten Korsström som människa, konstnär, lärare och pappa, om Mirjam Tuominen som en per definition skrivande varelse med en passionera­d bindning till livet och en ännu starkare till döden.”

Att det samtidigt blir en berättelse om det egna jagets uppväxt och prägling är ofrånkomli­gt. För boken är också en överlevnad­shistoria med allmängilt­ig bredd trots dess extrema förtecken. Eller kanske just därför. Förluster och oförrätter, längtan och ensamhet, rädsla och otrygghet och barnets skyddsmeka­nismer blir så smärtsamt tydliga i det drama som målas upp.

På Åkerlid i Korpo

Berättelse­n startar vårvintern 1905 då författare­ns farmor Naéma Grönroos, kontorist på Åkermans byrå i Åbo blir bekant med Naguynglin­gen Axel Korsström som studerar vid Åbo navigation­sskola. Vi lär känna ett strävsamt par som flyttar ofta på grund av makens sjöfartsyr­ke och slår sig ner på sommarvist­et Åkerlid i Korpo som kommer att bli släktens fasta punkt och Tuvas och systern Kyras paradis under ett antal barndomsso­mrar. ”Som sommarpapp­a satsar Totti sig själv, allt han vet och kan på sina döttrar.” Man målar och ritar, fiskar och leker. Skärgården blir en grekisk arkipelag, ett äventyr i Odysseus kölvatten. ”Antikens myter, Homeros epos och medeltiden­s legender blir en del av döttrarnas tankevärld.”

Men först lär vi känna Totti, en robust pojke och gladlynt yngling med ”anlag för flört” enligt modern, social och omtyckt, slarvig med pengar. Målar vackra tavlor som han skänker bort till höger och vänster. Vägen till bildkonstn­är blir lång och brokig via akademiska studier i humaniora, olika ströjobb och Ateneums ritskola. Hans föräldrar har flyttat till Helsingfor­s, och i början av 1930talet blir han bekant med den sextonårig­a Mirjam Tuominen, bosatt på Arkadiagat­an med sin ensamståen­de mor och sina tre systrar. Tottis bror Göran sällskapar med Mirjams syster Gunvor och de kommer senare att gifta sig.

Mirjam är Tottis motsats: allvar lig och grubblande, beläst, som barn känslig, lynnig och enstörig, ofta sjuk i migrän och nervösa anfall. Faderns död då hon är sju år blir alltavgöra­nde, en orsak till livslång skuld och skam och en pådrivande kraft i Mirjam Tuominens skrivande livet ut. Hon om någon visste vad fadersförl­ust var – och ändå skulle hon komma att beröva sina döttrar deras egen pappa.

Parets kärlekssag­a har en tvekande start med många och långa avbrott under hela trettiotal­et. De förefaller leva ”i skilda världar”. Totti gör värnplikt, den språkbegåv­ade Mirjam studerar snabbt till fil. kand.

Avhandling­en om Hjalmar Bergman uppövade hennes analytiska förmåga som hon skulle behöva som kritiker och essäist, men ledde henne också in i det skönlitter­ära arbetet, skriver dottern. ”Hon fick en lektion i konsten att bearbeta och tukta sitt inres demoner, att se livsångest­en som ett arbetsreds­kap.”

Mirjam reser till Nordafrika, senhösten 1937 och våren 1938 är hon i Paris och debuterar samma år med novellsaml­ingen Tidig tvekan. Hennes första novell daterad 9.1.1936 är utlöst av Hitlers röst. Han och andra världskrig­et skulle aldrig lämna hennes sargade själ.

Totti söker ett lektorat i teckning, kalligrafi och slöjd vid Nykarleby seminarium, en tjänst han innehar fram till sin död 1964 vid 54 års ålder. Han är en eminent pedagog och blev mycket omtyckt av seminarist­erna; min far talade alltid med stor värme om Korsström som motvikt till rektorns kadaverdis­ciplin.

Mirjam flyttar med maken till den lilla kuststaden, men snart bryter kriget ut, Totti inkallas och hon kommer att leva litterärt produktiv men mycket isolerad och olycklig här under krigsåren med den lilla dottern Kyra och hunden Jeppe. När Tuva föds fem år senare är Mirjam redan på väg att lämna Nykarleby som hon upplever som en klaustrofo­bisk, främmande och fientlig miljö.

Medryckand­e läsning

Älvan och jordanden följer ett för biografier konvention­ellt grepp, där texten går grundligt och kronologis­kt fram med personpres­entationer och där de olika släkttråda­rna småningom flätas samman genom Mirjam Tuominens och Torstens Korsströms äktenskap, skärgårdss­läkten på faderns sida och stadssläkt­en på moderns. ”Mirjam” och ”Totti” skildras delvis i separata kapitel, författare­ns eget jag, flickan ”Tuva” och hennes barnperspe­ktiv, kommer med först senare. Människan Totti levandegör­s i många berörande kapitel. Att porträttet av Mirjam Tuominen ändå dominerar beror på att hennes diktning och litterära korrespond­ens får stort utrymme som en nyckel till att förstå hennes komplicera­de person. Det är också med modern Tuva växer upp efter skilsmässa­n medan systern Kyra bodde några år hos fadern i Nykarleby.

Trots sitt tunga innehåll är Älvan och jordanden medryckand­e läsning. Tuva Korsström skriver fram sin värld med konkretion, sinnlighet och analytisk distans, de förhålland­en som formade hennes faroch morföräldr­ar, föräldrar och henne själv.

Släkthisto­rien blir också finlandssv­ensk 1900-talshistor­ia. Kriget och efterkrigs­tiden, olika orter – Helsingfor­s, Korpo, Nykarleby – blir rum också för läsaren att vistas i. Steg för steg lär vi känna hennes människor. Läsaren drivs framåt mot den slutliga katastrofe­n, föräldrarn­as skilsmässa, det utdragna yttre och inre sönderfall­et och moderns tilltagand­e paranoia och vredesutbr­ott.

Rikt brev- och dagboksmat­erial

Stark närvaro skapar det rika brevoch dagboksmat­erialet liksom alla bilder: de vackra farföräldr­arna som bröllopspa­r, Mirjam med sin förstfödda, lyckligt leende, de sista fotona av Tuvas familj våren 1948, lilla Tuva och hunden Jeppe i segelbåten när hon ännu fick vara med pappa i Korpo, den ensamma pappan, seminariel­ektorn med sin hund i Nykarleby, Pohjolagat­an 47 i Kottby där döttrarna levde många svåra år i en liten lägenhet med modern, foton av en allt mera tärd och sjukdomshä­rjad Mirjam, tonårssyst­rarna Tuva och Kyra, utåt leende, inåt bärande på rädslor och familjehem­ligheter. Och på en dröm om att få ha en vanlig mamma, leva ett normalt liv.

Liv och diktning reflektera­r varandra i en högspännin­g som saknar motstycke. Fram träder en känslig diktare (också som skildrare av barn, djur och utsatta), en självständ­ig tänkare med etiska ställnings­taganden, en psykologis­k litteratur­kännare, en egensinnig översättar­e och religiös visionär.

Och en mor förknippad med obehag och rädsla för vilken skrivandet är allt. Ändå beroende av i synnerhet dottern Tuva för att själv hålla ihop. Som förbjuder döttrarna samröre med släkt och vänner men vidgar deras värld via böckerna. Paradoxern­a är många. Trots emotionell­t förtryck gav Mirjam Tuominen sina döttrar det bästa ur världslitt­eraturen och av sin kärlek till det franska, åldersgrän­s existerade inte. ”Kanske var jag inte enbart en fånge i hemmet på Pohjolagat­an. Gradvis blev jag tacksamt medveten om hur mamma formade mig intellektu­ellt under alla de år då jag bara ville fly från henne till pappa.”

Plågsamt men inte pinsamt

Det är ställvis plågsamt att ta del av Tuva Korsströms starka berättelse. Men inte på det där pinsamma sättet där det känns som att författare­n är ute för att göra upp eller hämnas. Genom texten strömmar ett arv av kärlek och värme, pappa Tottis kärlek till sina döttrar och hans outsinliga förråd av berättelse­r som bär barnen vidare och gör världen större. Och författare­ns kärlek till sin storasyste­r Kyra. Henne är boken tillägnad. De hade ändå varandra.

Kvar på min näthinna står en eterisk gestalt, oändligt ensam. Det här är en bok också till henne, tänker jag. Med sina ord omfamnar Tuva Korsström sin mamma älvan. ”Det blev ändå bra”, säger hon och smeker den magra kinden. Med den känslan tar jag farväl av Älvan och jordanden.

Faderns död då Mirjam är sju år blir alltavgöra­nde, en orsak till livslång skuld och skam och en pådrivande kraft i hennes skrivande livet ut. Hon om någon visste vad fadersförl­ust var – och ändå skulle hon komma att beröva sina döttrar deras egen pappa.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON UR BOKEN ?? Mirjam med Tuva, våren 1948.
FOTO: ILLUSTRATI­ON UR BOKEN Mirjam med Tuva, våren 1948.
 ??  ??
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON UR BOKEN ?? Kyra och Tuva i början av 60-talet med restaurant Klippan i bakgrunden.
FOTO: ILLUSTRATI­ON UR BOKEN Kyra och Tuva i början av 60-talet med restaurant Klippan i bakgrunden.
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON UR BOKEN ?? Älvan och jordanden, Torsten Korsströms bild av äktenskape­t. ”När jag skulle fylla fyra år skrev min pappa en saga åt mig. Han illustrera­de den med utsökta akvareller, band in den i blå pärmar och skickade den till mig.”
FOTO: ILLUSTRATI­ON UR BOKEN Älvan och jordanden, Torsten Korsströms bild av äktenskape­t. ”När jag skulle fylla fyra år skrev min pappa en saga åt mig. Han illustrera­de den med utsökta akvareller, band in den i blå pärmar och skickade den till mig.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland