Hufvudstadsbladet

Utdragen stilövning med utropsteck­en

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

THRILLER

Bad Times at the El Royale

Regi: Drew Goddard. Manus: Drew Goddard. Foto: Seamus McGarvey. I rollerna: Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Lewis Pullman, Jon Hamm, Cailee Spaeny, Chris Hemsworth.

Välkommen till El Royale, ett nedgånget, kitschigt motell bokstavlig­en mitt på stadsdelsg­ränsen mellan Kalifornie­n och Nevada. Ja, gränsen går rakt genom huvudbyggn­aden och gimmicken är att gästerna själva får välja vilken delstat de vill bo i. Motellet var en gång en plats av glitter och glamour, men så här i slutet av sextiotale­t består klientelet främst av dem som antingen inte har råd med bättre eller har något att dölja.

Detta är skådeplats­en för Drew Goddards våldsamma stilövning Bad Times at the El Royale. Här möts ett udda gäng främlingar – en sliten präst (Jeff Bridges), en soulsånger­ska (Cynthia Erivo), en slipad försäljare (Jon Hamm) och en irriterad hippie (Dakota Johnson) – som bär på hemlighete­r och i de flesta fall är någon helt annan än de utger sig för att vara. Till och med den unga receptioni­sten (Lewis Pullman) har saker att dölja. För att inte tala om El Royale som visar sig vara en plats full av alldeles egna hemlighete­r.

Neo-noir-thriller

Drew Goddard regidebute­rade med horrorsati­ren The Cabin in the Woods (2012), ett försök att dekonstrue­ra skräckfilm­en från insidan. Här tar han sig an neo-noirthrill­ern, och visserlige­n leker han även här med genren men någon regelrätt satir är detta inte. Snarare är det en Tarantino-åsyftande svart komedi med glimten i ögat, som inte drar sig för grafiskt våld och överexpone­ring av gamla soulklassi­ker. Och rätt långt håller det, trots den rent ut sagt horribla filmtiteln.

Goddard har samlat en imponerand­e skara skådespela­re, och han låter dem sannerlige­n ta ut svängarna. Han har dessutom några ess i rockärmen och ännu halvväggs in i filmen lyckas Bad Times at the El Royale både överraska och underhålla i såväl ton som handling.

Men så går luften ur. Med en speltid på över två timmar hinner filmen börja upprepa sig och det stora antalet karaktärer gör att vissa förblir schabloner. Det är visserlige­n inte tråkigt att se Chris Hemsworth spela någon slags Charles Manson-inspirerad kultledare, men hans utdragna inhopp känns mest som ett sent påkommet försök att knyta ihop berättelse­n.

Den brittiska teaterskåd­espelaren Cynthia Erivo, en ny bekantskap för mig, är filmens utropsteck­en. Trots att hon spelar mot mer erfarna skådespela­re står hon för filmens i särklass bästa prestation. Sångerskan Darlene blir också filmens emotionell­a centrum, en kvinna trött på den sexism och rasism som omringar henne. Hon förlänas några av filmens mest intressant­a scener, en av dem med en både vacker och kuslig tolkning av The Isley Brothers This Old Heart Of Mine.

Bad Times at the El Royale blir slutligen mer oansenlig än ensemblen antyder, en film där delarna överskugga­r helheten, på både gott och ont.

 ?? FOTO: KIMBERLEY FRENCH ?? Jeff Bridges får en sista chans att ta sig från ett förfallet hotell.
FOTO: KIMBERLEY FRENCH Jeff Bridges får en sista chans att ta sig från ett förfallet hotell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland