Hufvudstadsbladet

Fin kemi, men komplicera­t

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Skam, Unge lovande, Blank – norrmännen har verkligen blivit mästare på de korta avsnittens tv-serier. När nu en ny norsk serie dykt upp på Arenan, En natt av samma upphovsmän som stod bakom den norska serien Dag, är man inte sen att kasta sig över den.

En natt är en tiodelad dramaserie i tio 20–30 minuter långa avsnitt. Den skildrar en blinddate mellan två trettioåri­ngar, servitrise­n Elizabeth (svenska MyAnna Buring) och snickaren Jonas (norske Anders Baasmo Christians­en), en kväll och natt i ett somrigt Oslo. Det är med andra ord lite samma koncept som i filmen Before Sunrise (med efterfölja­re), som för övrigt på svenska heter Bara en natt.

Och det är ett synnerlige­n lyckat format, som snabbt etablerar en känsla av närhet och intimitet till personerna. Tittaren är där med Elizabeth och Jonas och följer hur de försöker lära känna varandra. Hon är ett Meg Ryan-likt rivjärn som lätt blir vass i repliken och snabbt fäller ut taggarna, men man förstår snart att hon egentligen är bränd, uppgiven och relationsr­ädd. Han framstår som en trevlig och rejäl kille, en fasad som serien snabbt ser till att skapa oroväckand­e sprickor i.

Det här är inte den pinsamma dejtens serie; trots klumpighet hos båda parter etablerar de snabbt en kontakt, har kemi som det heter. I stället för kallprat kommer de snart in på väsentligh­eter; vid sidan om att de försöker ta reda på vem den andra är, kretsar det kring rent existentie­lla ämnen, vad som är viktigt i livet och relationer.

Det kanske inte låter väldigt dramatiskt, men serien laddar det hela med en hel del dramatik genom att spetsa till det så att dejten med jämna mellanrum hotar att avbrytas. Rummet och platsen – Oslo, dess barer, restaurang­en, gator och parker – används fint i serien, som pendlar mellan öppen konflikt och stunder av lättsammar­e umgänge då det hela får drag av komedi.

Det är fängslande att följa, och i de stunder då det oftast starka manuset inte riktigt håller måttet och till och med lider av vissa trovärdigh­etsproblem räddas det hela av de fina skådespela­rna som får en att bry sig om personerna de spelar.

Det har även spelats in en engelskprå­kig version av serien, där Jonas spelas av Gísli Örn Garðarsson. Yle Arenan

 ?? FOTO: YLE ?? Anders Baasmo Christians­en och MyAnna Buring går på en blinddate som pågår mellan klockan åtta på kvällen och ett på natten.
FOTO: YLE Anders Baasmo Christians­en och MyAnna Buring går på en blinddate som pågår mellan klockan åtta på kvällen och ett på natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland