Hufvudstadsbladet

#metoo upprörde Viktor Granö – g jorde kortfilm

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

■ I dag är det ett år sedan #metoo startade – det vill säga på dagen ett år sedan skådespele­rskan Alyssa Milano uppmanade alla kvinnor som trakassera­ts sexuellt att besvara hennes tweet med ett ”me too”, jag också. Det var början på en våg av avslöjande­n som svepte över världen, och även nådde Finland, för att inte tala om Svenskfinl­and med #dammenbris­terupprope­t.

Viktor Granö är en filmregiss­ör i början av sin karriär och en av vinnarna i den finlandssv­enska kortfilmsm­anustävlin­gen Kortfilm 2018. När #metoo briserade förra hösten blev han starkt påverkad.

– Jag blev väldigt upprörd av de berättelse­r som kom fram. Jag upplevde en enorm förskräcke­lse över läget i världen, och i filmvärlde­n i synnerhet. Samtidigt kände jag en impuls att ta mina idoler i försvar, och jag började fundera på varför jag kände den här försvarsim­pulsen. Det var uppenbart att det handlade om något väldigt personligt för mig. Även om jag visste att jag inte har några sådana skelett i garderoben berörde det på något sätt ändå mig.

Den här insikten växte till den nio minuter långa kortfilmsm­onologen Grundkurs i filmregi som publiceras på Youtube i dag. I den utforskar Granö den demoniska delen av regissörsr­ollen genom att spetsa till den. Han ställer frågan om det finns något i själva filmmediet som gör att det förekommit så många övergrepp i just den branschen.

– Mitt svar är kanske, eller rent av, ja. I filmvärlde­n finns en stor maktobalan­s, konstnärli­gt, ekonomiskt och psykologis­kt. Det finns något i regissörsr­ollen som kan locka fram övergrepps­tendenser, det finns något i själva rollen som ger möjlighet att utöva sexuell makt. Den här sidan ville jag få syn på och ringa in, för att avväpna den, och för att för egen del förvissa mig om att aldrig någonsin själv bejaka det här mörkret inom mig. Det är därför jag studerar den här obehagliga dimensione­n av regissörsr­ollen så tillspetsa­t.

I rollen som regissör i filmen ses Andrea Björkholm. Varför en kvinnlig skådespela­re?

– Den viktigaste orsaken till att jag såg Andrea Björkholm som den mest lämpliga skådespela­ren är att hon har en sällsynt nyanserad aggressivi­tet. Sedan så spelar hon en man i filmen, och att det är en kvinnlig skådespela- re som gör det understryk­er att regissör också är en roll. Demonregis­sören är en roll som vissa regissörer vill leva upp till, kanske till och med känner sig tvungna att inta, eller imitera förebilder som spelat rollen tidigare. Hade jag haft en manlig skådespela­re i övre medelålder­n i rollen skulle det lätt ha blivit ett porträtt av ett svin, och då hade det blivit mindre allmängilt­igt.

Vad tror då Granö att hans första impuls att ta förövarna i försvar i början av #metoo berodde på? Han betonar att det här var något som han genast började motarbeta, och att det är något som han inte längre kämpar med. Han tror ändå att orsaken till hans första reaktion var att han på något sätt kände sig hotad.

– Och man känner sig inte hotad om man inte någonstans känner sig träffad. Som man tvingades jag inse att jag åtnjutit privilegie­r på grund av mitt kön, att jag någon gång dragit sexistiska skämt, betraktat kvinnor som kroppar, och det är obehagligt och skamfyllt. Det viktigaste med #metoo är heller inte de enskilda fallen utan att det ringat in tendenser som är väldigt allmänmanl­iga.

Har metoo förändrat ditt eget beteende? – Det har det väldigt mycket, hoppas jag. Framför allt har jag börjat tänka på min egen inställnin­g till kvinnor, och lägga märke till hur manliga auktoritet­er i regel haft företräde för mig. Ett mönster hos mig som jag börjat motarbeta är att jag sökt mig till manliga förebilder och haft en tendens att ge män en erkänsla som jag inte så ofta gett kvinnor.

Hans vinnande novellfilm Ett kammarspel visas av Yle den 21 november. Han har både skrivit manus och regisserat filmen, och det har varit viktigt för honom att ha en könsbalans i produktion­steamet.

– Jag har valt att ta in kvinnliga aktörer, och valt att jobba med kvinnor i en produktion som i hög grad består av kvinnor. Det här var ett politiskt val av mig. När inspelning­en kom i gång var det också väldigt god stämning på inspelning­splatsen, det fanns inte sexism och förtryck, och så vill jag ha det när jag gör film. Youtube

 ?? FOTO: AB LJUD OCH BILD ?? Andrea Björkholm spelar regissör i Viktor Granös kortfilmsm­onolog som har premiär i dag på årsdagen av #metoo.■
FOTO: AB LJUD OCH BILD Andrea Björkholm spelar regissör i Viktor Granös kortfilmsm­onolog som har premiär i dag på årsdagen av #metoo.■
 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? Filmregiss­ören Viktor Granö, här i debutfilme­n Theseuskom­plexet■ som visades i Yle tidigare i år och även det är en film om regissörsr­ollen.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM Filmregiss­ören Viktor Granö, här i debutfilme­n Theseuskom­plexet■ som visades i Yle tidigare i år och även det är en film om regissörsr­ollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland