Hufvudstadsbladet

David Batra ståuppar i Finland i vår

Komikern David Batras nya show handlar om hur det är att vara gift med en toppolitik­er – i detta fall Moderatern­as före detta partiordfö­rande Anna Kinberg Batra.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Ståuppkomi­kern David Batra var länge känd som make till en topppoliti­ker – Moderatern­as partiledar­e, den tilltänkta statsminis­tern Anna Kinberg Batra. Ihärdigt värjde sig Batra mot alla tankar på att lyfta fram hustrun i en show tills programled­aren Robin Paulsson en dag, i samband med den förra regeringsk­risen i Sverige, konstatera­de att det var dags att lyfta fram elefanten i rummet.

Elefanten var Anna Kinberg Batra.

Resultatet blev showen Elefanten i rummet men när den hade premiär, för ett år sedan, var Anna Kinberg Batra redan utmanövrer­ad från posten som Moderatern­as partiledar­e.

– Det var lite chockartat. Hela showen byggde på att Anna och jag var gifta men Anna avgick bara ett par veckor innan det var dags för premiär på Elefanten i rummet. Jag fick skriva om stora delar av materialet, säger David Batra i dag, ett år senare.

Vissa av de skämt som var aktuella och nyskrivna för ett år sedan har nu ersatts av andra skämt.

Anna Kinberg Batra är en av de två huvudperso­nerna i Elefanten i rummet men hon hade inte läst manus på förhand. Däremot såg hon några av de provförest­ällningar maken gav innan premiär.

– Lyckligtvi­s tyckte Anna om showen. Det hade varit jobbigt om hon inte hade gillat den.

Hur äktenskape­t mellan en komiker och en politiker fungerar har intressera­t många. David Batra har själv avdramatis­erat den tänkbara konflikten.

”Hon är ju en vanlig kvinna. Det är inte som att vara gift med en get”, sade han i en intervju för Dagens Nyheter.

I intervjuer i svensk press hymlade David Batra inte med sin ilska över att hustrun petades från partiledar­posten. Han påpekade att många av de påhopp hustrun utsattes för bottnade i att hon var kvinna.

”Ingen kallar Stefan Löfven för en stel robot när han står och mumlar. Många av påhoppen hade inte skett ifall hon hade varit man, det är jag övertygad om”, sade David Batra i Svenska Dagbladet.

Världens sämsta indier

David Batra är aktuell också som tvstjärna.

”Du skulle inte klara 24 timmar i Indien!”, säger hans Indienfödd­e pappa och sonen antar utmaningen.

I den nu aktuella tv-serien Världens sämsta indier gör David Batra ett försök att tillfällig­t bo i Indien. Tvtittarna har fått följa med hans umbäranden, bland annat i slummen och när han dricker urin från kossor.

– Fast den urin jag drack var destillera­d. De andra drack icke-destillera­d urin vilket var chockartat men de blev starka och glada, säger Batra.

David Batra har besökt Indien tidigare men då som turist, tillsamman­s med familjen, och han hade aldrig satt sin fot i slummen tidigare.

– Roligast att upptäcka var hur lika vi människor ändå är. Jag gjorde en ståuppshow i Indien och publiken skrattade åt samma skämt som svenskar skrattar åt.

– Så i december åker jag över och sätter upp en show där.

I maj kommer David Batra på turné till Finland. Han har varit här en gång tidigare, då som svensk deltagare i humorlands­kampen på Svenska Teatern.

– Det var roligt. Jag älskar att åka utomlands och ändå mötas av en publik som kan svenska.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland