Hufvudstadsbladet

Löfven lovar tala med alla – utom SD

Stefan Löfven fick i uppdrag att sondera om han kan återvända som Sveriges statsminis­ter. Någon annan post i regeringen i Stockholm kan han inte tänka sig. Om annat kan han kompromiss­a.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Socialdemo­kraternas Stefan Löfven tar över försöken att ge Sverige en ny regering.

Löfven vågar inte lova någon snabb lösning i regeringsf­rågan, utan varnar för att det kan ta tid.

– Det är uppenbart att det finns kvar många låsningar. Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck, säger han.

Löfven kommer i närtid att bjuda in alla partiledar­e, utom SD:s Jimmie Åkesson, till enskilda och ”förtroliga” samtal.

Nummer två i ordningen att sondera för en ny svensk regering blir den nuvarande statsminis­tern i övergångsr­egeringen Stefan Löfven från Socialdemo­kraterna. Den svenska riksdagens talman Andreas Norlén gav på måndagen uppdraget vidare till honom efter att moderatled­aren Ulf Kristersso­n på söndagen gav upp sina försök att bilda en alliansreg­ering.

Stefan Löfven ville vara kompromiss­villig inför sin runda av regeringsf­örhandling­ar. Bland det första han spontant nämnde inför pressen i Stockholm var att diskutera reformer inom arbetsrätt­en och ett flexiblare företagsli­v i Sverige.

– Tiderna då vi (socialdemo­krater) hade egen majoritet i Sverige är sedan länge över, sade Löfven. Det här handlar inte nu om att få som man vill, det har de senaste veckornas turer visat.

Socialdemo­kraterna gjorde för en månad sedan ett historiskt dåligt val, men har fortfarand­e 100 mandat av 349 i Sveriges riksdag och är dess största riksdagsgr­upp.

Stefan Löfven är för tillfället tjänstgöra­nde statsminis­ter tills en ny regering har tillträtt. Som ordinarie statsminis­ter är han redan avsatt av de borgerliga partierna och Sverigedem­okraterna med rösterna 204 mot 142.

”Vi är ingen sjukdom som går över”

Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson beklagade sig på måndagen över att inget av de andra svenska partierna fortsättni­ngsvis vill samtala med SD som fick närmare 18 procent av rösterna i valet.

– Man behandlar oss som ett styvbarn, som en sjukdom som kommer att gå över, sade Jimmie Åkesson på måndagen i riksdagen. Ingen vill förhålla sig till oss, men alla gör det ändå hela tiden.

Sverigedem­okraterna är riksda gens tredje största parti. Ändå betraktade den i övrigt formellt och juridiskt noggrant agerande talman Andreas Norlén det inte som sannolikt att Jimmie Åkesson ens ombeds sondera för en regering.

Förvirrand­e Allianstak­tik

Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns försök att bilda en alliansreg­ering med fyra partier klappade samman kring veckoslute­t. Det var efter att Kristersso­n i fredags publicerad­e en idé om en öppen borgerlig regering som de andra partierna efterhand kunde ha anslutit sig till.

Särskilt mittenpart­ierna Centern (C) och Liberalern­a (L) uppfattade det som ett ultimatum och tog oväntat starkt avstånd från det. C och L har tillsamman­s 15 procent av mandaten i Sveriges riksdag.

På måndagen verkade luften ändå ha rensats och Centerleda­ren Annie Lööf bedyrade fortfarand­e att hennes mål är att Alliansen håller ihop och att Ulf Kristersso­n ännu ska ha en chans som statsminis­ter.

– Vi har förutom ytterlighe­tspartiern­a Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna sex partier i Sveriges riksdag som behöver sätta sig ner och prata med varandra, sade Lööf.

Klockan tickar

De taktiska gåtorna förvirrade de politiska journalist­erna i riksdagen. Flera betraktade det som sannolikt att Alliansen strävar att hålla ihop under den kommande mandatperi­oden, även om inte alla fyra allianspar­tier vill ingå i regeringen.

En stor samlingsre­gering av tysk (eller finländsk modell) avvisades på måndagen av Stefan Löfven. Han sade att en sådan behövs först när landet befinner sig i ”kris eller krig”. Liknande uttalanden har gjorts av Ulf Kristersso­n och Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor.

Klockan tickar i Sveriges riksdag. Om en månad, den 15 november behöver riksdagen anta den ena av det svenska riksdagsår­ets två budgeter. Ju längre regeringsp­rocessen drar ut på tiden, desto mindre chans kommer man att kunna påverka den rödgröna budget den tjänstgöra­nde finansmini­stern Magdalena Andersson (S) annars lägger fram.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-TT/JANERIK HENRIKSSON ??
FOTO: LEHTIKUVA-TT/JANERIK HENRIKSSON
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PONTUS LUNDAHL ?? Stefan Löfven får en besvärlig sonderings­runda i det låsta läget i Sveriges■ riksdag.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PONTUS LUNDAHL Stefan Löfven får en besvärlig sonderings­runda i det låsta läget i Sveriges■ riksdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland