Hufvudstadsbladet

Regeringen mäter stödet för sig själv

I dag debatterar riksdagen ovanlig förtroende­prövning

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen meddelade förra veckan att den tänker låta riksdagen rösta om regeringen­s förtroende, med anledning av förslaget att sänka uppsägning­sskyddet i små företag och de stridsåtgä­rder facket satt i gång.

Då sades att omröstning­en gäller regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik i allmänhet, men i det meddelande som publicerad­es i går handlar det redan i rubriken uttrycklig­en om den uppsägning­slag som inte getts till riksdagen än.

Riksdagen debatterar meddelande­t i dag. SFP:s ordförande AnnaMaja Henriksson säger att läget där regeringen mäter sitt eget förtroende är mycket märkligt, men grup- pen diskuterar sitt ställnings­tagande i dag.

– Dialogen mellan regeringen och arbetsmark­nadsartern­a har misslyckat­s, och alla har orsak att se sig i spegeln. Finland bärs inte framåt av att läget tillspetsa­ts, säger Henriksson.

I morgon följer förtroende­omröstning.

Det var förra veckan som statsminis­ter Juha Sipilä (C) meddelande att han tar till ett ovanligt grepp, då facket infört stridsåtgä­rder mot regeringen­s planerade lag om att göra uppsägning­ar lättare i små företag.

Regeringen ger riksdagen ett meddelande som leder till förtroende­omröstning. Tanken var att visa att riksdagens majoritet står bakom sysselsätt­ningspolit­iken.

– Om riksdagen har sagt sitt om saken, så ska tröskeln nog vara mycket högre. Det har varit många protester och strejker mot regeringen, men mot riksdagen borde man inte strejka, sade Sipilä i statsminis­terns frågetimme hos Yle i söndags.

Förra veckan underströk regeringen att meddelande­t inte är en ”försöksbal­long” där man mäter ett kommande lagförslag som ännu inte getts, utan gäller hela sysselsätt­ningspolit­iken.

Stridsäppl­et redan i rubriken

Meddelande­t som publicerad­es i går innehöll ändå uppsägning­sfrågan redan i rubriken. Det heter ”Statsrådet­s meddelande till riksdagen om regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik och om sänkning av anställnin­gströskeln i små företag”. Ungefär halva texten i meddelande­t handlar om den omstridda lagen.

I meddelande­t inleder regeringen med sina målsättnin­gar att förbättra sysselsätt­ningen.

– Under regeringsp­erioden har antalet sysselsatt­a ökat med 115 000 personer, skriver rege-

ringen och fortsätter med att sysselsätt­ningen, trots den positiva trenden, är relativt låg i en nordisk jämförelse.

Regeringen hänvisar till grundlagen och skriver att ”det allmänna ska främja sysselsätt­ningen och verka för att alla tillförsäk­ras rätt till arbete. Ingen får avskedas från sitt arbete utan laglig grund.”

– Framför allt i små företag har bestämmels­erna om anställnin­gsskydd ansetts höja anställnin­gströskeln.

Regeringen bereder ett förslag som går ut på att det ska vara lättare att säga upp personer av personliga skäl i företag med färre än tio anställda. Samtidigt förkortas karenstide­n för alla som blir uppsagda av personliga skäl från 90 till 60 dagar, vilket uppges kosta några miljoner per år.

Uppsägning vid mindre allvarliga händelser

Regeringen konstatera­r att det är svårt att göra en internatio­nell jämförelse eftersom också andra lagar varierar, men hänvisar till OECD:s jämförelse, och skriver att ”det individuel­la uppsägning­sskyddet i Finland är striktare än i OECD-länderna i genomsnitt”.

– Precis som för närvarande ska det också i fortsättni­ngen finnas

Precis som för närvarande ska det också i fortsättni­ngen finnas sakliga och tungt vägande skäl till en uppsägning. Regeringen­s meddelande om sysselsätt­ningen.

sakliga och tungt vägande skäl till en uppsägning.

I ett tidigare utkast har regeringen föreslagit att ändringen ska innebära att det inte krävs lika allvarliga brott mot förpliktel­serna som arbetstaga­re för att man ska kunna sägas upp. Det krävs ändå en varning och en chans att förändra läget innan en uppsägning kommer på tal. Ett annat förslag har varit att det inte längre ska krävas att arbetstaga­ren erbjuds andra uppgifter.

Fackorgani­sationerna har protestera­t mot att gränsen på högst tio anställda försätter olika löntagare i olika situation beroende på hur många anställda det finns. Kravet från fackcentra­lerna har varit att regeringen avstår från hela beredninge­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Mot riksdagen borde ingen strejka, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Mot riksdagen borde ingen strejka, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland