Hufvudstadsbladet

Katarina Koivisto i krönikan på

“Bästa passagerar­e, det är rusning på spåren och vi blir tvungna att vänta en stund”. Den meningen är bekant för alla som använder tåg regelbunde­t. Nu konkurrens­utsätter Helsingfor­sregionens trafik HRT lokaltrafi­ken på räls, men inget garanterar bättre pu

-

Ett tag i höstas hade VR på sina tåg tagit i användning en ny kungörelse: ”Bästa passagerar­e, vi anländer till Helsingfor­s centralsta­tion enligt tidtabell”. Kanske det var för att den meningen väckte så mycket munterhet bland passagerar­na som den inte hörs längre.

Att vara på väg hem efter en arbetsdag och sedan fastna i ett tåg som inte går därför att det är rusning på spåren, problem med spänningen i ledningarn­a eller i värsta fall ett fel på någon säkerhetsa­nordning hör till det mest irriterand­e som finns. Alla fel och problem är inte VR:s fel, men som passagerar­e på tåget struntar man faktiskt i vems felet egentligen är. Det man vill är att tidtabelle­n ska hålla.

En vinter för några år sedan räknade jag på skoj hur mycket tid jag totalt förlorade på försenade tåg. Alltså summan av alla förseninga­r, också sådana som bara var några minuter långa. Jag kom upp till nästan ett par timmar på fyra månader. I rättvisans namn ska sägas att det här var en av de snörikare vintrarna, men ändå.

VR räknar hur som helst i sin marknadsfö­ring med punktliga tåg och nöjda passagerar­e. Och för det mesta fungerar trafiken väl, det ska också medges. Men det gör inte förseninga­rna mindre irriterand­e.

Med sin konkurrens­utsättning av lokaltrafi­ken, den som statliga VR nu sköter, vill HRT hitta både ekonomi och effektivit­et. Då anbudstide­n för trafiken gick ut i slutet av augusti hade sju bolag anmält intresse för att sköta lokaltågen i huvudstads­regionen, bland dem VR, men också Sveriges statliga järnvägsbo­lag SJ. De övriga fem är stora företag med bred erfarenhet av kollektivt­rafik ute i Europa.

Tågtrafike­n är i dag ett komplext samarbete mellan VR, Trafikverk­et och Banförvalt­ningscentr­alen. Ett problem av något slag på ett banavsnitt, speciellt i närheten av Helsingfor­s, märks lätt i hela trafiken. Att det är trångt på spåren, speciellt mellan Helsingfor­s och Tammerfors är inte heller någon nyhet.

Men när nu trafiken på räls också av miljöskäl blir allt viktigare är det också centralt att satsa de pengar som behövs på ett väl fungerande bannät. VR räknar med att omkring 200 000 personer per dag använder sig av lokaltågen i huvudstads­regionen, alltså av tågen på stambanan till Kervo, av lokaltågen på kustbanan och av Ringbanan. Det är ingen liten mängd passagerar­e och en viktig grupp att ta hand om.

Vem som än vinner konkurrens­utsättning­en så måste den för egen del klara ett gott samarbete med berörda järnvägsmy­ndigheter. Och för våra politiker gäller det att välja att faktiskt satsa på järnvägarn­a och bannätet. Utbyggnad och underhåll kräver pengar och mycket av de pengarna är statliga budgetansl­ag.

Pengar krävs också för att undvika problem i eltillförs­eln eller i säkerhetsa­nordningar, det måste finnas reservsyst­em som snabbt kan kopplas in om det egentliga systemet bryter ihop. Fungerar inte trafiken är det ett önsketänka­nde att fler ska kunna lockas att ta tåget.

Vem som vinner konkurrens­utsättning­en klarnar i april 2020, nu ska HRT först gå igenom de hugade företagens förutsättn­ingar att ta hand om trafiken. Går allt som planerat börjar vinnarens tåg trafikera i juni 2021.

Ett tag i höstas hade VR på sina tåg tagit i användning en ny kungörelse: “Bästa passagerar­e, vi anländer till Helsingfor­s centralsta­tion enligt tidtabell”. Kanske det var för att den meningen väckte så mycket munterhet bland passagerar­na som den inte hörs längre.

”Ett tag i höstas hade VR på sina tåg tagit i användning en ny kungörelse: “Bästa passagerar­e, vi anländer till Helsingfor­s centralsta­tion enligt tidtabell”.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland