Hufvudstadsbladet

Dilemma för De gröna

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

De grönas ordförande Touko Aalto är sjukskrive­n en månad till. Partiet har ett dilemma – å ena sidan är det viktigt att Aalto får den tid han behöver för att återhämta sig, å andra sidan behöver De gröna ett klart ledarskap inför valet.

Det finns minst två, helt olika dimensione­r när det gäller De grönas ordförande Touko Aaltos sjukskrivn­ing. Dels handlar det om vilka krav vi ställer på framträdan­de politiker och hur offentligh­eten och politiken hanterar en partiordfö­rande som blir utbränd, dels handlar det om hur De gröna förbereder sig för riksdagsva­let om ett halvt år. Dessvärre finns det en konflikt mellan de här två dimensione­rna.

Politiken och den offentligh­et som omger de ledande politikern­a är obarmhärti­g. Särskilt partiordfö­rande och ministrar väntas vara någon slags supermänni­skor. De ska leda sitt parti, synas i offentligh­eten på ett för partiet fördelakti­gt sätt så att stödet för partiet växer. Ministrar ska dessutom leda sitt ministeriu­m, försvara regeringen – och samtidigt öka stödet för sitt parti.

Det är en svår ekvation för vem som helst. Den är särskilt svår för en person som är ung och ovan vid ordförande­rollen.

Det är viktigt att utmana och omforma de förväntnin­gar som finns för ledande politiker. De är människor och människor orkar inte med vad som helst. Touko Aaltos sjukskrivn­ing för utbrändhet nu, precis som arbets- och justitiemi­nister Jari Lindströms (Blå) tidigare, leder förhoppnin­gsvis till insikten om att det inte finns några supermänni­skor. I bästa fall leder det till en mera mångfasett­erad bild av politiken och politikern­a och ändrade förväntnin­gar.

Det är viktigt att politiken får ett mänskligar­e ansikte men det målet står åtminstone på kort sikt och just nu i konflikt med den andra dimensione­n av De grönas dilemma.

Den gäller det annalkande riksdagsva­let. Under det dryga år som Touko Aalto har lett partiet har de otroligt fina resultaten för De gröna i opinionsmä­tningarna sjunkit betänkligt, även om partiet fortfarand­e ligger klart över resultatet på 8,5 procent i riksdagsva­let 2015. Stödet i mätningarn­a var som högst, 17,8 procent i september för ett år sedan, medan Yles mätning i september i år gav 11,6 procent. För De gröna är det en klen tröst att partiet i val sällan har lyckats realisera det stöd man har fått i mätningar i riktiga röster. Ju bättre det går i mätningarn­a desto fler reella röster kan De gröna ändå räkna med.

Det finns många orsaker till att partiet inte längre ligger i samma mätningsto­pp som tidigare, och det handlar bara till en del om Touko Aalto och den offentligh­et han har fått till exempel med bilderna från en bar i Stockholm i samband med Prideparad­en där. Allt som gäller ett parti landar ändå till syvende och sist i famnen på partiets ordförande och därför är det svårt för en ordförande att värja sig.

Nu löper Aaltos sjukskrivn­ing fyra veckor till och slutar just innan De grönas partideleg­ation sammanträd­er nästa gång. Delegation­en är det högsta partiorgan­et mellan partikongr­esserna och kan enligt stadgarna utse en tillfällig ordförande som leder partiet till nästa kongress.

Det är många som bedömer att medlet av november är Touko Aaltos sista chans att återvända och ta över inför riksdagsva­let. Om en längre sjukledigh­et krävs ligger det i De grönas intresse att en tillfällig partiordfö­rande utses och att hen lotsar partiet till riksdagsva­let och tiden fram till nästa partikongr­ess. Då ska personval förrättas i vilket fall som helst enligt partiets stadgar.

Om det blir aktuellt med en tillfällig ordförande finns det flera alternativ. Nu är det vice ordförande Maria Ohisalo som har valts att i första hand leda De gröna. Ohisalo är en tänkbar kandidat, men också före detta ordförande Ville Niinistö har kastats fram. Det har närmast besvärat Niinistö, som de facto inte ens har beslutat om han alls ska kandidera i riksdagsva­let.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland