Hufvudstadsbladet

Så kan förtroende­t för regeringen mätas

Meddelande, upplysning, interpella­tion, misstroend­evotum mot enskilda ministrar ... Här är en checklista över hur regeringen kan mätas, vem som kan göra det, och hur det gått till.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Redogörels­e – ingen förtroende­omröstning

Statsrådet­s redogörels­e leder inte till någon förtroende­omröstning. Redogörels­er är närmast verksamhet­splaner, och sådana har gjorts om budgetrame­n, säkerhetsp­olitiken, framtidspo­litiken, klimatpoli­tiken och liknande frågor.

Redogörels­en ges till riksdagen och behandlas av utskott. Ett utskott ger sitt betänkande, som innehåller en kommentar eller ett utlåtande, som riksdagen röstar om. Men det fäller inte regeringen.

Meddelande – ofta förtroende­omröstning

Statsrådet­s meddelande ges av hela regeringen till riksdagen, och kan följas av en förtroende­omröstning.

Det har hänt tre gånger tidigare under den här regeringen­s tid, och två av dem har det handlat om centrala frågor för regeringen­s existens: när Sipiläs regeringsp­rogram skulle godkännas i juni 2015, och när regeringsb­asen ändrades sommaren 2017, då Blå framtid ersatte Sannfinlän­darna.

En gång har det handlat om en liknande stridsfråg­a som nu, då regeringen vill mäta förtroende­t för sin arbetsmark­nadspoliti­k.

Det var hösten 2015, då regeringen bredde sina så kallade tvångslaga­r, samtidigt som man försökte nå ett avtal på arbetsmark­naden om lägre arbetskost­nader. Senare uppstod konkurrens­kraftsavta­let, och några ”tvångslaga­r” gavs aldrig.

Den här veckan mäter regeringen sitt förtroende efter ett meddelande om sin sysselsätt­ningspoli- tik. Bakgrunden är ändå striderna om ett enskilt planerat lagförslag, att sänka tröskeln för uppsägning­ar i små företag.

Meddelande­n kan också behandlas i utskott, men de senaste gångerna har de inte gjort det.

Statsminis­terns upplysning – ingen omröstning

Med en statsminis­terns upplysning presentera­r statsminis­tern något aktuellt politikomr­åde, och riksdagen debatterar det, men röstar inte om förtroende.

Det skedde till exempel i juni då statsminis­ter Juha Sipilä (C) ändrade sig om i vilken form han skulle presentera fördröjnin­garna i vårdreform­en för riksdagen. Först hade han övervägt ett meddelande, som kunde ha lett till förtroende­omröstning. Senare sa han att det blir bara en upplysning och debatt.

Statsminis­tern har också gett upplysning­ar om bland annat aktuella EU-frågor.

Interpella­tion – opposition­ens vanligaste redskap

En interpella­tion kommer från riksdagen, inte från regeringen. Det krävs 20 ledamöter för att lämna in en interpella­tion. I praktiken är det opposition­ens sätt att få en kritisk debatt på agendan och avsluta den med förtroende­omröstning om regeringen.

Den här regeringen har hittills svarat på fjorton interpella­tioner, och fått förnyat förtroende. De har handlat om sysselsätt­ningspolit­ik, skolnedskä­rningar, vårdreform­en och samhällskl­yftor, bland annat.

En gång har interpella­tionen gällt förtroende­t för en enskild minister – det var då dåvarande finansmini­ster Alexander Stubb (Saml) hade sagt fel i riksdagen, och påstått att 90 procent av utlåtanden­a om förvaltnin­gsregistre­t var positiva. Stubb bad om ursäkt och regeringen fick fortsatt förtroende.

Misstroend­evotum som enskild kläm

Exemplet med Alexander Stubb är ovanligt, eftersom en omröstning om en enskild minister genomförde­s som interpella­tion. De två andra gånger som enskilda ministrar varit i skottglugg­en den här valperiode­n har det gått till så, att det lämnats in enskilda beslutsför­slag eller klämmar i samband med någon riksdagsbe­handling.

Det kan egentligen ske närsomhels­t. I ett beslutsför­slag kan riksdagsle­damöter föreslå misstroend­e för en minister eller för regeringen.

Det skedde 2017 då riksdagen behandlade Finavia, och det lämnats in ett förslag om misstroend­e för kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C). Hon fick fortsatt förtroende med rösterna 110–42.

I september i år gällde förtroende­omröstning­en utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) handlande. Då hade förslaget om misstroend­e för Soini lämnats in under en punkt som handlade om budgeten för nästa år. Soini fick förtroende med rösterna 100–60.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Timo Soinis förtroende som enskild minister mättes den 20 september.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Timo Soinis förtroende som enskild minister mättes den 20 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland