Hufvudstadsbladet

Allt fler återvänder till Estland

För första gången sedan 2004 flyttar nu fler människor från Finland till Estland än tvärtom. Det uppger två forskare i en artikel som publicerad­es i den estniska dagstidnin­gen Postimees förra veckan.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Enligt forskarna Anneli Kähriks och Tiit Tammarus uppgifter flyttade sammanlagt 2 886 personer från Finland till Estland i fjol medan flyttlasse­t gick betydligt färre gånger i motsatt riktning. Totalt 2 308 personer flyttade från Estland till Finland under samma tidsperiod, uppger Estlands statistikb­yrå.

Det är nu första gången sedan Estlands EU-inträde 2004 som den estniska utflyttnin­gen till Finland underskrid­er utvandring­en till Estland. Bland de finländska utvandrarn­a finns såväl estniska som finska medborgare.

– Det handlar i huvudsak om estniska återflytta­re som har valt att återvända till sitt hemland, säger pressrådet Hannele Valkeeniem­i på Finlands ambassad i Tallinn.

Vad beror det här statistisk­a trendbrott­et på? – Vad som gömmer sig bakom siffrorna vet vi inte med säkerhet. Välfärdskl­yftan mellan Estland och Finland har blivit mindre och den estniska genomsnitt­slönen har stigit. En del estniska familjer återvänder till Estland för att ta hand om sina ålderstign­a föräldrar. Andra återvänder för att erbjuda sina barn en skolgång på estniska, säger Valkeeniem­i.

Löneklyfta­n blir mindre

Slutresult­atet är ändå att den estniska minoritete­n i Finland nu åderlåts och minskar i omfattning. Enligt Valkeeniem­i är löneskilln­aderna fortfarand­e stora mellan Finland och Estland. Många låginkomst­tagare väljer att stanna kvar i Finland eftersom den finska köpkraften och reallönen är så mycket bättre. Den genomsnitt­liga månatliga löneinkoms­ten i Estland var 1 321 euro och medianlöne­n landade på 1 014 euro per månad under andra kvartalet i år.

En annan orsak till Finlands attraktion­skraft är den stabila arbetsmark­naden. Enligt den enkät som Postimees beskriver, uppger många estländare i Finland att arbetsförh­ållandena i Finland är mycket bättre än i Estland.

– Då det gäller statistike­n för ut- vandringen i bägge riktningar så ska man ta siffrorna med en nypa salt. Statistikb­yråerna hänger inte riktigt med i utveckling­en och den verklighet där folk i dag lever multilokal­t och alternerar mellan två länder och två boningsort­er, säger Valkeeniem­i.

Den finska statistike­n bygger på mantalsskr­ivning i den kommun där man betalar skatt medan de estniska kommunerna inte har beskattnin­gsrätt, vilket innebär att statistikf­öringen av boningsort­en inte är lika minutiös.

Enligt estnisk statistik är det omkring 50 000 estländare som bor stadigvara­nde i Finland. Den estniska minoritete­n utgör 13 procent av alla inflyttade invandrare i Finland, uppger Postimees.

 ?? FOTO: SPT/PEETER LANGOVITS ?? Allt fler estländare i Finland återvänder till Tallinns kullersten­ar eller sina forna hemtrakter i Estland.
FOTO: SPT/PEETER LANGOVITS Allt fler estländare i Finland återvänder till Tallinns kullersten­ar eller sina forna hemtrakter i Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland