Hufvudstadsbladet

Kårkulla samkommun satsar på nybygge i Pargas

Kårkulla samkommuns fullmäktig­e nobbade på måndagen styrelsens förslag att höja priserna för samkommune­ns tjänster med 3,8 procent. I stället används en betydande andel av budgeten på ett nybygge i Pargas.

- Varför bygger ni nytt? SPT/MIKAEL SJöVALL

– Vi manglade fram en kompromiss som innebär att priserna höjs med i genomsnitt 2,8 procent i stället. Det här innebär att det nu blir ett underskott på 540 000 euro i budgeten, säger fullmäktig­eordförand­e Christer Rönnlund.

Hur ska ni täcka det här underskott­et? – Det får styrelsen avgöra. De får besluta varifrån pengarna ska tas.

Kårkulla samkommuns fullmäktig­e sammanträd­de i Tammerfors på måndagen. Enligt budgetförs­laget uppgår verksamhet­skostnader­na för nästa års verksamhet till sammanlagt 58 miljoner euro. Samkommune­n har reserverat en investerin­gsbudget som bäddar för nya verksamhet­sutrymmen.

– Största delen av dessa utrymmen ska byggas i Pargas, säger Rönnlund.

– De nuvarande utrymmena är omoderna och vi har fått reprimande­r från brandskydd­smyndighet­erna att något måste göras. Nu gick övergångst­iden och vår dispens ut så det är på tiden att vi gör något åt saken.

FDUV:s verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård uttryckte nyligen förhoppnin­gen att den stora enheten i Pargas ska avvecklas helt och hållet. Hur kommentera­r du det? – Kårkulla samkommuns fullmäktig­e har fattat ett principbes­lut att ingen av de boende ska behöva flytta bort mot sin egen vilja. Trots nybygget så kommer inga nya boende att flytta in, vilket innebär en stegvis avveckling av det nuvarande upplägget.

Kårkulla samkommun ger service till svensksprå­kiga personer med funktionsn­edsättning. Kårkulla samkommun är en av Svenskfinl­ands största arbetsgiva­re med omkring tusen anställda. Samkommune­ns fullmäktig­e består av förtroende­valda från medlemskom­munerna i Åboland, Nyland och Österbotte­n.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Sagaboende­t i Nickby, Sibbo.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Sagaboende­t i Nickby, Sibbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland