Hufvudstadsbladet

Domstol: Höghusplan­er i Britas olagliga

detaljplan­eändring som gått hela vägen genom beslutsmas­kineriet – hur kunde det gå så?

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Nej, det går inte an att bygga ett höghus i utkanten av det kulturhist­oriskt värdefulla villaområd­et invid Britas idrottspar­k. Detaljplan­eändringen strider mot såväl generalpla­nen som mot detaljplan­ens bestämmels­er om värnande av den byggda miljön, fastslår Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

I juni för ett drygt år sedan klubbade stadsfullm­äktige i Helsingfor­s igenom en detaljplan­eändring, som skulle göra det möjligt att bygga ett höghus med upp till fem våningar vid Birgittavä­gen 28 i Britas. Den nya detaljplan­en skulle dessutom skära av trafiken in på Birgittavä­gen på ett sätt som hade ökat biltrafike­n på trånga gator och gränder i bostadsomr­ådet.

Området består av drygt 200 frontmanna­hus och liknande hus som Sverige en gång donerade, och har hållits i det närmaste intakt sedan efterkrigs­tiden.

Tanken med ändringen är att bygga ut ett existerand­e bostadsomr­åde, dessutom i anslutning till den nya Spårjokern som ska dras precis invid området. Allt i enlighet med stadens strategi.

Problemet är bara att just den här utvidgade tomten befinner sig inom ett område som Museiverke­t klassat som en nationellt betydelsef­ull bebyggd kulturmilj­ö, och som sådan omnämns den också i landskapsp­lanen. I generalpla­nen är området utmärkt som kulturhist­oriskt värdefullt och enligt den gällande detaljplan­en ska området bevaras som det är.

Följaktlig­en måste beslutet om detaljplan­eändringen hävas, fastslår Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

På stadsmiljö­sektorn grunnar man nu på nästa steg.

– Vi ska gå igenom ärendet tillsamman­s med jurister så fort som möjligt, sedan får vi se hur staden går vidare. I princip är det möjligt att staden överklagar beslutet. Det som jag ser som viktigt i sammanhang­et är ändå att gatuarrang­emangen för Spårjokern är i ordning, och den här saken stör inte de planerna, säger arkitekt Ann Charlotte Roberts på stadsmiljö­sektorn.

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol behandlade samtidigt två besvär i ärendet, varav det ena lämnats in av invånarför­eningen i området. Enligt besvären har invånarnas synpunkter inte alls beaktats i beredninge­n av detaljplan­eändringen.

Enligt Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har staden gjort upp en lagstridig – Vi anser inte att detaljplan­eändringen är lagstridig. Den är gjord i enlighet med gällande planer, säger Roberts.

Det som jag ser som viktigt i sammanhang­et är ändå att gatuarrang­emangen för Spårjokern är i ordning, och den här saken stör inte de planerna.

Ann Charlotte Roberts, arkitekt på stadsmiljö­sektorn

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Där Birgittavä­gen och Britasväge­n möts planerades ett höghus med fem våningar. Nu har Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol satt stopp för planerna.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Där Birgittavä­gen och Britasväge­n möts planerades ett höghus med fem våningar. Nu har Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol satt stopp för planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland