Hufvudstadsbladet

Begravning­sstämning i Tysklands storpartie­r

Valet i sydtyska Bayern blev en förkrossan­de motgång för kristsocia­la CSU, som styrt det välmående alplandet i årtionden. Resultatet lär utlösa chockvågor även i Berlin, där förbundska­nsler Angela Merkel kämpar för att hålla ihop sin regering.

- TT/PONTUS AHLKVIST

– Det är ingen rolig dag för oss i CSU, konstatera­de partiledar­en Horst Seehofer torrt då valresulta­tet började klarna.

Angela Merkels allierade i den konservati­va bastionen Bayern hade då gjort ett katastrofv­al och för första gången sedan 1962 tappat sin absoluta majoritet. Och det med råge – 37,2 procent lyder det preliminär­a resultatet för de kristsocia­la.

Även för Socialdemo­kraterna blev valet ett debacle. Partiet fick 9,7 procent av rösterna, vilket torde betraktas som en ren katastrof. Valets stora vinnare var i stället De gröna, som med 17,5 procent blev näst största parti. Fria väljare, som förespråka­r stärkt kommunalt självbestä­mmande, kammade hem 11,6 procent och ses i nuläget som den mest troliga koalitions­partnern för CSU, möjligen tillsamman­s med liberala och näringsliv­svänliga FDP.

Främlingsf­ientliga AFD kamma de hem 10,2 procent och tar därmed plats i Bayerns delstatspa­rlament, om än med ett lägre väljarstöd än i fjolårets nationella parlaments­val.

Chockvågor i Berlin

Förbundsda­gens talman Wolfgang Schäuble – en kristdemok­ratisk nestor – spådde i förra veckan att det bayerska valresulta­tet skulle utlösa chockvågor ända till Berlin. Den profetian ser ut att besannas. Både CSU och SPD sitter i Angela Merkels regering, och väljartapp­et lär inte öka entusiasme­n kring det redan bräckliga koalitions­samarbetet.

Om två veckor går delstaten Hessen till val, vilket lär följas noga från CDUhögkvar­teret i Berlin. Skulle den kristdemok­ratiskt ledda delstatsre­geringen i Wiesbaden förlora makten kan det enligt partikällo­r till Frankfurte­r Allgemeine rejält minska Merkels chanser att bli omvald på partikongr­essen i december – inte minst då den hessiske ministerpr­esidenten Volker Bouffier är en nära förtrogen till förbundska­nslern.

Störtdyker i mätningar

Det mest akuta hotet mot Merkels regering kanske ändå står att finna hos Socialdemo­kraterna. Partiet gjorde i höstas sitt sämsta förbundsda­gsval någonsin och många företrädar­e ville gå i opposition i hopp om att vinna tillbaka besvikna väljare, i stället för att agera stödhjul åt Kristdemok­raterna.

Så blev det inte, sedan partiledni­ngen övertalat medlemmarn­a att ge sitt stöd åt en nyupplaga av den så kallade stora koalitione­n. Sedan dess har Socialdemo­kraterna störtdykt i opinionsmä­tningarna och har i dag bara runt 15 procent av väljarna bakom sig. En spillra av partiets forna stöd – men betydligt mer än söndagens ensiffriga fiasko.

 ?? FOTO: TT-AP/LUKAS BARTH-TUTTAS ?? De grönas toppkandid­at Katharina Schulze, Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (CSU) och Fria väljares toppkandid­at Hubert Aiwanger vid en tv-debatt efter söndagens delstatsva­l.
FOTO: TT-AP/LUKAS BARTH-TUTTAS De grönas toppkandid­at Katharina Schulze, Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (CSU) och Fria väljares toppkandid­at Hubert Aiwanger vid en tv-debatt efter söndagens delstatsva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland