Hufvudstadsbladet

Den arbetsrela­terade invandring­en måste främjas

- HENNA VIRKKUNEN Europaparl­amentarike­r (Saml)

SAMHäLLE I Finland koncentrer­ar sig ofta diskussion­en om invandring på asylsökand­e. Om man följer den allmänna diskussion­en kan man lätt få uppfattnin­gen att de flesta invandrare är asylsökand­e. Så är det inte. Förra året beviljades över 33 000 uppehållst­illstånd i Finland. Största delen av invandrarn­a kom hit på grund av jobb, familj eller studier. Endast 13 procent av uppehållst­illstånden beviljades med stöd av det internatio­nella skyddet.

Speciellt den arbetsrela­terade invandring­en har ökat kraftigt. Och det är bra, för arbetskraf­t behövs. Det skulle finnas mer jobb och invandrare, men ansökninga­rna har fastnat hos myndighete­rna eftersom de har så många att gå igenom. Den onödiga byråkratin kring invandring för arbete borde slopas. Eftersom befolkning­en blir äldre borde den arbetsrela­terade invandring­en enligt uppskattni­ng öka så att den blir tre eller fyra gånger större än nu.

Som medlem i EU har man rätt att arbeta på hela unionens område. Detta har ökat mängden permanenta invånare speciellt mellan Finland och Estland. Av över 120 000 invandrare i Finland är hela 50 000 från Estland. Dessutom har många fått finskt medborgars­kap då de bott länge i Finland och ännu fler bor i Estland, men jobbar i Finland.

Det kommer också arbetstaga­re från länder utanför EU till Finland för att jobba. Oftast är de ukrainska eller ryska medborgare. Dock har de flesta så kallade specialist­er, som behövs särskilt inom itbransche­n, kommit från Indien. Nästan tusen förra året.

Situatione­n för asylsökand­e håller på att lugna ner sig både i Finland och i hela Europa. Än- då finns det fortfarand­e mycket att göra. Europeiska unionen måste svara enhetligt på ett så stort problem. I områden som ligger nära Europa behövs det fred, stabilitet och möjlighete­r i det egna hemlandet.

Det centrala är att förnya systemet så att det fokuserar på att det internatio­nella skyddet och asyl ges åt dem som behöver det mest. Det borde finnas olika kanaler för asylsökand­e och för invandrare som i första hand vill komma till Europa för att pröva sin lycka och jobba.

Eftersom Europa är en åldrande kontinent behövs mer invånare. År 2020 kommer närmare en fjärdedel av invånarna i EU-länderna att vara över 65 år. Under de kommande åren lämnar miljontals människor arbetsmark­naden. Det är definitivt tack vare invandring­en som invånarant­alet i Finland har ökat under de senaste åren.

Internatio­nellt är det en hård kamp om kunnig arbetskraf­t. För ungefär tio år sedan

Det borde finnas olika kanaler för asylsökand­e och för invandrare som i första hand vill komma till Europa för att pröva sin lycka och jobba.

lanserade Europeiska unionen ett ”blått kort” för arbetsrela­terad invandring. Det är en motsvarigh­et till Amerikas gröna kort och Kanadas poängsyste­m. Målet är att locka specialist­er på hög nivå att jobba i EU. Villkoren för det blå kortet sattes ändå rätt högt: man måste ha högskoleut­bildning och ett arbete med en inkomst som är 1,5 gånger medelinkom­sten i branschen i det ifrågavara­nde EU-landet.

Kortet har inte lockat så många arbetstaga­re. I nästan alla EU-länder har de egna nationella systemen fungerat bättre. För att komma till Finland med det blå kortet krävs en månadslön på över 4 600 euro, medan en nationell ”specialist” får uppehållst­illstånd med en lön på 3 000 euro.

De speciella direktiven för det blå kortet i EU måste förnyas. För ett år sedan behandlade­s ändringarn­a och förhandlin­garna borde slutföras snabbt. Avsikten är att lätta på inkomstgrä­nserna, minst till branschens medeltal. Man borde också göra det blå kortet möjligt för andra högprofess­ionella och inte bara för dem med högskoleut­bildning.

I fortsättni­ngen har EUparlamen­tet som mål att skapa en gemensam kanal även för andra arbetsrela­terade invandrare. För att Europa som kontinent även i fortsättni­ngen skall vara framgångsr­ikt och må bra behövs det nytt folk också från andra delar av världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland