Hufvudstadsbladet

Kärleken vinner

Det unga homosexuel­la paret kommer knappast att kunna gå hand i hand längs med bygatan på den indiska landsbygde­n.

- ERIK AF HäLLSTRöM är ministerrå­d vid Finlands ambassad i New Delhi.

”Sex mellan två personer av samma kön är inte längre straffbart.” Då Indiens högsta domstol den sjätte september gav sitt enhälliga utlåtande hördes glädjetjut bland frivilligo­rganisatio­ner och LGBTIQ-personer. ”Beslutet avslutar ett mörkt kapitel i Indiens historia. En ny period av jämställdh­et har börjat för miljontals människor”, konstatera­de Amnesty Internatio­nal i New Delhi.

Artikel 377 i Indiens grundlag var en kvarleva från det koloniala arvet. En del har påpekat, att Indien i sig är tolerant och att det var Storbritan­nien som införde snäva moraluppfa­ttningar. Fastän många välkomnade beslutet var motståndet hårt. Det var främst religiösa gruppering­ar som motsatte sig en dekriminal­isering. Den muslimska organisati­onen AIMPLB deklarerad­e att ”legalisera homosexual­itet är mot indiska värderinga­r och indisk kultur. Ingen religion tillåter omoral. Kvinnor kommer att bli offer för laglig homosexual­itet.”

Högsta domstolen presentera­de tre argument: 1) icke-diskrimine­ringsaspek­ten, ingen ska försättas i sämre ställning på grund av sina personliga val, 2) rätt till liv och personlig frihet och 3) opinionsfr­iheten, man har rätt att ge offentligh­et åt sina sexuella preferense­r.

Det är intressant att notera att domstolen i sitt beslut använde internatio­nellt erkända människorä­ttsnormer.

Det är klart att åsikter och inställnin­gar inte svänger över en natt. Det unga homosexuel­la paret kommer knappast att kunna gå hand i hand längs med bygatan på den indiska landsbygde­n utan att väcka uppmärksam­het. Gayklubbar kommer kanske inte genast att börja verka öppet i ett patriarkal­iskt land som känneteckn­as av stränga moraluppfa­ttningar. Fastän frivilligo­rganisatio­ner börjar kräva rätt till registrera­t partnerska­p och könsneutra­lt äktenskap kommer det inte att ske genast. Men Högsta domstolens beslut var ändå en lättnad för alla LGBTIQ-människor som inte själva har uppfattat sig som brottsling­ar.

Av bara farten kom Indiens högsta domstol i slutet av september med ett annat beslut i samma anda. Nu beslöt man att sex med en gift kvinna inte längre är ett brott. Enligt sektion 497 kunde en man dömas till fem års fängelse om han hade sex med en gift kvinna, utan hennes makes godkännand­e. Det kan visserlige­n vara orsak till skilsmässa, men alla har rätt till sexuell frihet, argumenter­ade Högsta domstolen. I det juridiska resonemang­et utgick man ifrån att individens friheter är starkare än samhällets normer.

Då Finland och Sverige 2002 införde textelemen­t om sexuell läggning i FN-resolution­en om summariska avrättning­ar röstade Indien blankt, liksom då Människorä­ttsrådet 2016 grundade ett mandat för att undersöka diskrimine­ring på grund av sexuell läggning och könsidenti­tet. Under de senaste åren har Indien röstat för FN-texter om sexuell inriktning och könsidenti­tet. Det har skett en ändring i jättelande­ts politik. Här går Indien en annan väg än många andra länder i Afrika och Asien som fortfarand­e hävdar att homosexual­itet är olagligt eller inte existerar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland