Hufvudstadsbladet

Antalet har betydelse

- JUSSI NIINISTö försvarsmi­nister (Blå framtid)

JAKTPLAN I en artikel (HBL 11.10) kommentera­r Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson det pågående HXjaktplan­sprojektet.

I överensstä­mmelse med regeringsp­rogrammet inledde jag hösten 2015 HX-jaktplansp­rojektet för att de nuvarande jaktplanen ska kunna ersättas med nya. Statsrådet­s försvarspo­litiska redogörels­e från 2017 gav grunden för en fortsatt beredning av projektet, och riksdagens försvarsut­skott konstatera­de i sitt betänkande om redogörels­en att det är nödvändigt att genomföra projektet med tanke på att försvaret

som helhet ska kunna utvecklas.

Den preliminär­a anbudsförf­rågan, som sändes i april 2018, grundar sig på riktlinjer­na i redogörels­en, och upphandlin­gsprocesse­n har delats upp i etapper så att också den kommande regeringen­s politiska styrning kan beaktas.

HX-projektet avgör Flygvapnet­s stridsförm­åga under de kommande decenniern­a. I sista hand är beslutet statsrådet­s, men i HX-projektet finns inget utrymme för politiskt spel eller felaktiga val. Om man avviker från det som försvarsfö­rvaltninge­ns sakkunniga föreslår övergår ansvaret på beslutsfat­tarna.

Det är ytterst viktigt att beredninge­n av projektet fortgår

i enlighet med försvarsre­dogörelsen. Den operativa förmågan i Hornetmate­rielen, som tas ur drift, ersätts fullt ut i enlighet med de krav som den säkerhetsp­olitiska omgivninge­n ställer. Det slutliga målet är – liksom hittills – en trovärdig och krisföreby­ggande försvarsfö­rmåga.

Antalet jaktplan (64) och deras prestation­sförmåga är av synnerlige­n stor betydelse med tanke på Finlands försvarsfö­rmåga. Det finns ingen grund för att Finlands försvar i framtiden skulle kunna skötas på ett trovärdigt sätt med ett mindre antal jaktplan än i dagens läge.

De nya jaktplanen kommer att ha en effektivar­e stridsförm­åga och klara av att svara mot utveckling­en inom vapensyste­men i vår säkerhetsp­olitiska omgivning. De nya planen är dock inte snabbare och deras driftstid avviker inte nämnvärt från Hornetplan­ens.

Att tänka sig att pengar kunde flyttas över från de nya jaktplanen och användas till något nyttigare är skadligt och implicerar det principiel­lt felaktiga antagandet att jaktplansu­pphandling­en är något separat eller onödigt. Det är inte fråga om en extra utgiftspos­t, som kan inriktas bättre, utan om ett projekt som med tanke på den finska försvarsfö­rmågan är oumbärligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland