Hufvudstadsbladet

Snöbristen plågar landslaget – ”det är samma sak överallt”

Snöbristen tvingar Sverige att inställa sitt träningslä­ger i Val Senales – men Finlands landslag står fast vid sina planer.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Sveriges skidlandsl­ag har beslutat att inställa sitt höghöjdslä­ger i italienska Val Senales. Charlotte Kallla, Stina Nilsson och Calle Halfvarsso­n hör till dem som var på väg till Val Senales, men ansluter i stället till resten av landslaget i Bruksvalla­rna.

– Det har inte kommit någon nederbörd, och glaciärern­a får det tuffare och tuffare nere i mellaneuro­pa. De har en kort slinga öppen men det är väldigt isigt och hårt, så det är bara möjligt för skejt just nu, säger den svenska landslagsc­hefen Rikard Grip till TT.

Lite snö

Finland åkte till Val Senales förra fredagen. Största delen av landslaget deltar, inklusive OS-medaljörer­na Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski.

– Snösituati­onen är nöjaktig. Vi har kunnat skida varje dag, säger chefsträna­ren Matti Haavisto till HBL.

– I går var förhålland­ena lite dåliga, då det var krossad is i spåren. Det kom lite snö som bildade ett mjukt täcke ovanpå. I dag (måndag) är spåren mycket bättre, fast det blåste hårt.

En del av landslagså­karna valde i går att träna med rullskidor på lägre höjd. I övrigt har lägret gått enligt planerna och landslaget har kunnat genomföra allt enligt programmet.

Ryssland och Norge

Rysslands landslag har också precis anlänt till Val Senales och Norges landslag är på väg. Val Senales är en traditione­ll uppladdnin­gsort vid den här tidpunkten på året – men snöläget brukar vara bättre.

– Vi följer situatione­n och förkortar vid behov träningspa­ssen på snö. Vi kan göra kvalitetst­räning på rullskidor, säger Haavisto.

– Situatione­n är densamma överallt. Det lär finnas lite snö i Ramsau, men en del av ryssarna som varit där kom hit i går. En del av norrmännen är också på väg hit. I Vuokatti skulle vi ha tillgång till skidtunnel­n, men än så länge är åtminstone ingen på väg hem.

Vi följer situatione­n och förkortar vid behov träningspa­ssen på snö. Vi kan göra kvalitetst­räning på rullskidor. Matti Haavisto chefsträna­re

Hög höjd

Väderleksr­apporten förutspår ingen förändring. Under de närmaste tio dagarna är det utlovat solsken, men ingen snö.

– Situatione­n kan förändras snabbt här, säger Haavisto optimistis­kt.

Landslaget bor på 2 000 meters höjd och tränar skidåkning på 3 000 meters höjd. Rullskidtr­äningen sker på 600 meters höjd, där det är omkring 20 grader varmt. En av målsättnin­garna med höghöjdstr­äningen är att förbereda idrottsutö­varna för VM i Seefeld, som för ovanlighet­ens skull avgörs på mer än 1 000 meters höjd i februarima­rs.

– Vi får ändå höghöjdsef­fekten, säger Haavisto.

Enligt plan återvänder landslaget till Finland 28 oktober. Världscupe­n inleds 23–25.11 i Ruka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Matti Haavisto beskriver snöförhåll­andena i Val Senales som nöjaktiga.■
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Matti Haavisto beskriver snöförhåll­andena i Val Senales som nöjaktiga.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland