Hufvudstadsbladet

Gemensam säkerhets- och försvarspo­litik?

Det finns inga strävanden vare sig i Natoländer­na eller i EU-länderna att utveckla unionen till en sådan militärmak­t som kunde ersätta Nato.

- ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister.

Ordförande­landet i EU kallar två gånger årligen representa­nterna för de nationella parlamente­ns utrikes- och försvarsut­skott samt från EU-parlamente­t till ett stort möte. Det är ett forum för stora ord, men utan beslutsfat­tande. Vi i Finland har varit särskilt måna om att inte på något sätt institutio­nalisera de nationella parlamente­ns kollektiva roll i EU-beslutsfat­tandet, samtidigt som vi gärna skulle se att alla parlament hade minst lika goda möjlighete­r som den finska riksdagen att övervaka och påverka sina regeringar­s agerande i ministerrå­det och på EU:s toppmöten.

Mötena är nyttiga fora för diskussion­er i en tid då det säkerhetso­ch försvarspo­litiska samarbetet i unionen har tagit större steg under de senaste två åren än under de två senaste decenniern­a före det.

Det finns många skäl för att så har skett: användning­en av militär styrka också i Europa och i vår närhet som har lett till ökande internatio­nella spänningar; utveckling­en i USA och Ryssland samt de ständigt ökande kostnadern­a för militärt materiel.

Det finns inga strävanden vare sig i Natoländer­na i eller utanför EU och inte heller i EU-länderna i eller utanför Nato till att utveckla unionen till en sådan militärmak­t som kunde ersätta Nato. Men samtidigt har också de mest Natotrogna EU-länderna förstått att unionen behöver ha strategisk­t oberoende och handlingsm­öjligheter för krishanter­ing i sådana situatione­r där Natos resurser av någon anledning – tänk USA, Turkiet – inte står till förfogande.

Denna utveckling och de steg som har tagits, inklusive det permanenta strukturel­la försvarssa­marbetet Pesco där nästan samtliga EU-länder är med, välkomnas av Finland. Den varken ersätter vårt eget nationella försvar eller ger oss säkerhetsg­arantier, men bidrar på många sätt till vår säkerhet och försvarsfö­rmåga, för att inte överse de potentiell­t enorma sparmöjlig­heterna en fungerande inre marknad också för försvarsma­teriel skulle ge.

Samtidigt som det pågår mycket positivt arbete för att förstärka EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspo­litik har Frankrike lagt fram sitt European Interventi­on Initiative och skickat en inbjudan att delta i det till ett tiotal europeiska länder med avancerade interventi­onskapacit­eter (såsom till exempel Estland!) och först senare också till Finland.

Sedermera har Frankrike utvecklat sitt förslag så att det inte längre koncentrer­ar sig på insatsstyr­kor, som såg ut att vara närmast en vädjan att få andra med i en främlingsl­egion för att ta hand om franska intressen i Sahel. I sin nuvarande form gäller det också mycket annat strategisk­t samarbete för att utveckla europeisk militär kapacitet och reaktionsf­örmåga.

Finland har, med all rätt, sagt sig vara intressera­t av att delta i detta samarbete. Men det återstår en stor och viktig fråga: borde ett sådant samarbete inte ske inom EU:s institutio­nella ramar som Pesco möjliggör även om alla inte är med? Här kan man misstänka att det främsta motivet för Frankrikes förslag är La France First, det vill säga en önskan att se till att de europeiska försvarsin­satserna endast kan användas under franskt ledarskap och för sådana ändamål som står i franskt intresse.

Det bara visar hur långt vi ännu är från en genuint gemensam säkerhets- och försvarspo­litik i EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland