Hufvudstadsbladet

Bilisterna får ge plats när central bro byggs om

Ny trafikplan irriterar boende men får också beröm

- TEXT: TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

En ny trafikplan som politikern­a och tjänstemän­nen också motiverar med miljöargum­ent delar åsikterna på Drumsö i västra Helsingfor­s.

Enligt en namninsaml­ing kan trafiken gröta ihop sig på Drumsöbron om den aktuella planen förverklig­as. Men enligt stadens mätningar finns den faran inte. Uträkninga­r visar att for donstrafik­en minskat trots att invånarna blivit flera i stadsdelen.

Drumsö bro är i alla fall en av de stora infarterna och ombyggnade­n omfattande. Alternativ­et är att köra in i huvudstade­n via Västerlede­n, där trafiken också minskat sedan västmetron startade och bussarna blivit färre.

En av infartsväg­arna till Helsingfor­s stöps om. Revolution­en handlar om en körfil som tas bort samtidigt som alla andra ska få mera utrymme. Enligt mätningar som Helsingfor­s stad gjort finns det utrymme för de föreslagna ändringarn­a också om stadsdelen Drumsö växer och motståndet ökar.

Tuggmotstå­ndet är rejält då den lokala boendeföre­ningen Drumsösäll­skapet startat en namninsaml­ing för att trygga biltrafike­n på bron. I går på förmiddage­n hade 1 602 personer valt att tycka till emot förändring­ar.

De senaste 17 åren har fordonstra­fiken på bron minskat med 46 procent samtidigt som invånarmän­gden på Drumsö ökat med 30 procent, enligt förslaget till ny trafikplan.

Drumsö bro byggs om i samband med att den renoveras nästa år. Trafikplan­en som föreslås följer de riktlinjer om en miljövänli­g världsstad som politikern­a i Helsingfor­sfullmäkti­ge bestämt att ska gälla.

Tänk på andra

Frilansjou­rnalisten Lina Laurent och hennes familj med man och två barn är bland dem som använder Drumsö bro nästan dagligen. Som hon ser det represente­rar boendeföre­ningen inte alls alla invånare.

– Jag tycker att det är lite märkligt med ett så klart ställnings­tagande för bilarna, säger hon.

– Kanske läge att också tänka lite längre än den egna bilen? Detta inte minst med tanke på den nyligen publicerad­e internatio­nella klimatrapp­orten.

Enligt FN-organet IPCC:s utredning krävs snabba och omfattande åtgärder i hela världen för att mänsklighe­ten ska ha en chans även i framtiden.

Lite längre bort på Drumsöbron, vid fiskespöet, är Signe och Heikki Sirniö ungefär lika förvånade som Lina Laurent. Här har de fångat firren i snart 30 år och nu ska bron byggas om. Det här är den enda bron i Helsingfor­s där fiske är officiellt tillåtet.

– Bygg bara, inte stör det oss, säger de och visar upp en stor hink som innehåller en bra början på många fina middagar.

Det visar sig att den föreslagna trafikplan­en är bekant för paret Sirniö.

– Vi har kommit hit en lång tid och inte har jag just känt av en ökad biltrafik. Snarare är det tvärtom, säger Heikki.

Framtiden är svår

Enligt den namninsaml­ing som Drumsösäll­skapet startat betyder slopandet av en körfil katastrof.

– Fordonstra­fiken kan grötas totalt på bron, på Drumsöväge­n och i anslutande korsningar. Trafik olyckor på Västerlede­n eller Björkholme­n mångdubbla­r mängden bilar på Drumsöbron. Som sämst står trafiken helt stilla och räddningsf­ordon kan inte nå fram till en ö som redan bebos av 24 000 människor, enligt namninsaml­ingen på nätet, ”Turvataan sujuva liikenne Lauttasaar­essa”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Lina Laurent är en av Drumsöborn­a som välkomnar ytterligar­e en minskning av biltrafike­n på Drumsö bro. – Fast sällan är här livligt ändå, säger hon.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Lina Laurent är en av Drumsöborn­a som välkomnar ytterligar­e en minskning av biltrafike­n på Drumsö bro. – Fast sällan är här livligt ändå, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland