Hufvudstadsbladet

Regeringen kan byta ut åtgärder ”om vi får ett tungt motförslag”

Regeringen fick fortsatt förtroende med rösterna 101–73, och statsminis­tern ser det som ett stöd också för att fortsätta bereda den omstridda uppsägning­slagen. Men både Sipilä och Orpo har fört fram att åtgärder kan bytas ut.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Nu gäller det att gå in för allvarligt övervägand­e, säger Juha Sipilä (C) som en hälsning till arbetsmark­naden där stridsåtgä­rderna inte avslutats utan snarast tilltar.

Facket för offentligt anställda JHL har varslat om en tvådagars strejk nästa vecka, som omfattar personal inom städning och fastighets­skötsel, matservice, kultur- och idrottssek­torn.

– Politiska strejker har nu fått svar från högsta möjliga politiska nivå, säger Sipilä och hänvisar till att riksdagen gav regeringen förnyat förtroende efter ett meddelande om regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik i allmänhet och den planerade lagen om enklare uppsägning­ar i små företag i synnerhet.

Sipilä hade på tisdagskvä­llen i Yles A-studio signalerat att det går att finna en lösning om man igen öppnar upp frågan om lokala avtal i stället. Det handlar om tvisten som uppstod i samband med arbetstids­lagen, och hur företag som inte är organisera­de skulle få tillgång till att göra lokala överenskom­melser.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) är också inne på samma funderinga­r.

– Om någon föreslår andra motsvarand­e åtgärder så ska regeringsp­artierna vara beredda att diskutera det. Nu har frågan om lokala avtal till exempel lyfts fram, och det är en sak vi drivit på tidigare. Det är en kraftig åtgärd, den är möjlig att genomföra, säger Orpo.

Han avser en lösning på att hur de lokala avtal som nu är möjliga i företag som är organisera­de, och har förtroende­män, skulle kunna bli möjliga också i företag som inte är det, via lagstiftni­ng.

– Ja, att kollektiva­vtalens möjlighete­r skulle kunna utnyttjas i företag som inte är organisera­de, så att personalen själva får välja en representa­nt utan att behöva höra till ett fackförbun­d.

Samma fråga har tidigare klappat ihop ett par gånger, eftersom Företagarn­a i Finland inte vill att modellen ska innebära att man måste ha en facklig förtroende­man. Det har också rått strid om huruvida det är en fråga som ska lösas med lagstiftni­ng eller genom att avtala på arbetsmark­naden.

Varför är de här förslagen utbytbara mot varandra? – För att sysselsätt­ningen i sig är det viktiga. Inte vilka åtgärder man genomför. Effekten av mer lokala avtal är sådan, att det säkert skulle vara lika effektivt, säger Orpo.

I så fall skulle regeringen kunna dra tillbaka uppsägning­slagen, menar han.

Antti Rinne (SDP) signalerar att om det finns öppningar som kan ge en lösning, så kan det löna sig att titta på dem, men mer än så tar han inte ställning till spelöppnin­gen.

– Jag uppmanar inte till något annat än att nu återvända till förhandlin­gsbordet. Men jag är inte en part som kan lösa det här – det är mellan regeringen och fackföreni­ngsrörelse­n, säger Rinne.

Stöd också från opposition­en

Det var inte bara regeringsp­arti- er som röstade för regeringen­s förtroende. Enskilda röster kom också från opposition­en. Resultatet blev 101–73, med 8 blanka och 17 frånvarand­e.

Bland annat delades svenska riksdagsgr­uppen i en del ledamöter som röstade blankt och en del som gav grönt ljus.

Gruppordfö­rande Thomas Blomqvist (SFP) säger att det inte fanns ett gruppbeslu­t, och att tolkningen av frågeställ­ningen var den svåraste biten för ledamötern­a – vad det egentligen var man tog ställning till: en lag som inte getts till riksdagen, eller något annat.

– Så som jag själv såg det, så bad regeringen mig att godkänna en förändring i uppsägning­sskyddet som vi ännu inte känner till, säger Blomqvist som inte kände att han kunde ta ställning till en sådan fråga i förväg.

– Men andra i gruppen svarade på frågan om man vill låta beredninge­n gå vidare. Den här tolkningss­killnaden kring vad som egentligen frågades beror på att det är ytterst exceptione­llt att man gör så här. Jag har inte varit med om att regeringen frågar om de ska fortsätta bereda en lag, säger Blomqvist.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: ?? 101 riksdagsle­damöter röstade för regeringen. Politiska strejker har nu fått svar från högsta möjliga politiska nivå, sade statsminis­ter Juha Sipilä.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: 101 riksdagsle­damöter röstade för regeringen. Politiska strejker har nu fått svar från högsta möjliga politiska nivå, sade statsminis­ter Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland