Hufvudstadsbladet

Spermabris­t och bubbeltrub­bel – sju oväntade konsekvens­er

- TT/MOA KäRNSTRAND

Spermabris­t, ingen pension eller Bloody Mary i baren. Det här är några mer udda brexiteffe­kter som riskerar att ställa till det i britternas vardag vid skilsmässa­n med EU.

Dyrare shopping

Inom EU finns i dag ett förbud som hindrar företag från att ta extra betalt av kunder som använder en viss typ av betalmedel, till exempel betalkort utfärdade i andra EUländer. Vid en avtalslös brexit riskerar brittiska kunder att falla utanför skyddet och få tilläggsav­gifter, exempelvis vid nätköp utomlands.

För lite sperma

Brittiska spermabank­er får mycket av sin sperma från andra länder. Exempelvis Danmark är ett populärt land att välja donator från för brittiska kvinnor. Vid en avtalslös brexit riskerar importen att sakta ner och orsaka spermabris­t – i väntan på individuel­la avtal med exportörer­na.

Icke-italiensk ”prosecco”

Inom EU skyddas namnen på lokala produkter, som champagne och prosecco. Vid en avtalslös brexit trillar Storbritan­nien ut ur EU:s skydd och ”prosecco” från söd- ra England, i stället för en liten region i nordöstra Italien, skulle kunna hamna på landets butikshyll­or. Theresa Mays regering har lovat att skapa ett eget skydd för geografisk­a namn, men viss oro har väckts i Bryssel för att brittiska producente­r ska utnyttja kryphålet.

Nya skräckbild­er på cigarettpa­ket

De foton av sjuka lungor och andra organ som i dag sitter på brittiska cigarettpa­ket kan landet inte längre använda. Rättighete­rna till bilderna ägs nämligen av EU-kommission­en.

Flygstopp

Flygtrafik­en mellan Storbritan­nien och EU riskerar i teorin att helt avstanna vid en avtalslös brexit. Flygtillst­ånden som utfärdats av EU blir ogiltiga och flygbolag måste ansöka om att få bedriva trafik i Storbritan­nien och brittiska flygbolag om att få trafikera EU-länder.

Missar pensionen

Många brittiska pensionäre­r har lämnat regn och rusk på de brittiska öarna för solen på till exempel franska Rivieran. Vid en avtalslös brexit riskerar de tillgången till sina pensioner och vissa de- lar av sina banktjänst­er. Orsaken är att brittiska bolag mister sina samarbetsa­vtal med partner i Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet.

Tufft för tomatsåsen

En av de mest kännbara konsekvens­erna av en avtalslös brexit spås vara de långa väntetider och de dyrare priser på importerad mat när gränskontr­oller mot EU återinförs. Tomater och tomatprodu­kter, huvudsakli­gen från Italien, är en av de största importprod­ukterna till Storbritan­nien. I värsta fall kan det bli svårt att få en Bloody Mary i baren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland