Hufvudstadsbladet

Kampen om public service

I Danmark realiseras det scenario som potentiell­t lurar såväl i Finland som i Sverige.

-

Förra veckan varslades närmare 400 medarbetar­e på Danmarks Radio (DR). Public servicebol­agets budget kapades av den borgerliga regeringen med hela 20 procent. Sex tvkanaler blir tre, och åtta radiokanal­er fem. Skälet till de radikala nedskärnin­garna är inte statsfinan­serna utan ideologi.

I Danmark realiseras det scenario som potentiell­t lurar såväl i Finland som i Sverige. Olika intressen konvergera­r och förstärker varandra: marknadsli­berala politiker som motsätter sig public servicemed­ier av ideologisk­a skäl, branschorg­anisatione­r (Tidningsut­givarna TU i Sverige, Medieförbu­ndet i Finland) som aktivt kampanjar för minskad finansieri­ng av konkurrens­skäl samt högerpopul­istiska partier som utmålar public service som politisk motståndar­e, som ”vänstervri­den” eller ”rödgrön”.

Iltalehtis chefredakt­ör Perttu Kauppinen tog upp de danska nedskärnin­garna i sin ledare (21.9) och krävde att Yles uppdrag och finansieri­ng begränsas på samma sätt som i Danmark. I sin ivran att föra branschorg­anisatione­ns talan blundade han – häpnadsväc­kande nog – helt för den nationalis­tiska och islamfient­liga politiska agendan bakom den kapade budgeten. Han nämnde aldrig att nedskärnin­garna bygger på en allians mellan de danska borgerliga partierna och Dansk Folkeparti­et, och på den sistnämnda­s krav på public service som verktyg för sitt kulturkrig.

Redan 2011 gav det dåvarande sändningsa­vtalet DR uppdraget att förmedla ”det kristna kulturarve­t”, men nu skärps tonen och kristendom nämns genomgåend­e som en central del av ”det danska kulturarve­t” som DR enligt det nya kontraktet bör sprida. DR förpliktig­as till rapporteri­ng om sin förmedlarr­oll eftersom Dansk Folkeparti vill hindra projekt såsom bevakninge­n av den muslimska högtiden eid alfitr 2012 vilket partiet fördömde som ”tvångsmatn­ing”. Politisk detaljstyr­ning ökar: kontraktet förbjuder fördjupand­e artiklar på nätet och stipulerar att minst 48 procent av musiken i de allra populärast­e radiokanal­erna måste vara dansk (hur svårdefini­erat det än är).

”Det känns som ett politiskt attentat”, beskriver en DRmedarbet­are situatione­n i en DNintervju (10.10) och berättar om ”kollegor som under lång tid gått runt och oroat sig över vad DF ska tycka om deras programidé­er”.

Att varken Kauppinen eller Yle i sitt genmäle (Iltalehti 21.9) nämnde politiseri­ngen av public service kan tolkas som taktik. Kauppinen vill ogärna bli allierad med högerpopul­ister, emedan Yle inte vill väcka liv i den debatt som fördes i Finland 2016 och som ledde till en parlamenta­risk arbetsgrup­p, konsensusb­eslut och ändring av Ylelagen. Indexfrysn­ingen innebar en ekonomisk åtstramnin­g, ordet mångkultur­alitet ströks från lagtexten Sannfinlän­darna till behag och förvaltnin­gsrådet fick mer makt.

Konsensusb­eslutet ska gälla till 2023, men nästa vår stundar riksdagsva­l, politiska passioner finns och Medieförbu­ndet driver sin lobbyverks­amhet och välkomnar (24.9) nedskärnin­garna i Danmark som ”fokusering på kärnverksa­mhet”. Programver­ksamhetens integritet är ingen fråga för dem heller.

 ??  ?? ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t
ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland